Пентагону пропонують передати Україні високоточні снаряди GLSDB з дальністю до 150 км — ЗМІ (фото)
SAAB

Міністерство оборони США розглядає пропозицію компанії Boeing щодо поставок до України малогабаритних високоточних боєприпасів (Ground-Launched Small Diameter Bomb, GLSDB) з дальністю до 150 км.

Про це пише Reuters з посиланням на джерела.

Що відомо про снаряди GLSDB

GLSDB — це новітня спільна розробка Boeing зі шведською компанією SAAB. Снаряди поєднують бомбу малого діаметра GBU-39 (SDB) з ракетним двигуном M26. Ці двигуни доволі поширені, а бомби коштують усього $40 тис. У результаті GLSDB — це відносно недорога зброя з широкодоступних компонентів.

Ground-Launched Small Diameter Bomb, GLSDB

Водночас вона може уражати цілі на відстані до 150 км та запускатися з вже наявних в Україні ракетних систем (наприклад, MLRS чи HIMARS).

Крім того, ці снаряди можуть наводитися за допомогою GPS, усувати деякі електронні перешкоди та використовуватися за будь-якої погоди.

Коли Україна може отримати GLSDB

За даними журналістів, Boeing пропонує почати поставки вже навесні 2023 року. Щоправда, налагодження масового виробництва потребує подолання багатьох логістичних перешкод. Зокрема, шість постачальників мають прискорити поставки запчастин та послуг, необхідних для GLSDB.

Boeing офіційно не коментує цю інформацію. У Пентагоні відмовилися розмірковувати про можливість постачання конкретних видів зброї, але запевнили, що США розглядають системи, які найбільше підходять для України.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Не HIMARS єдиним: сучасна артилерія, яку передають Україні західні партнери