Переговори між Украною та Іраном щодо збиття літака МАУ над Тегераном відбудуться в неділю
Mehr News Agency

У неділю в Ірані має стартувати другий раунд переговорів щодо збиття літака Міжнародних авіаліній України над Тегераном у січні 2020 року.

Про очікування від них розповів заступник міністра закордонних справ України Євгеній Єнін, повідомляє УНН.

«Будуть залучені представники всіх ключових відомств, починаючи від органів досудового розслідування, прокуратури, керівник КНДІСЕ, є представники Міністерства оборони, Міністерства закордонних справ, Служби безпеки. Їдемо за тим, щоб дізнатись правду», — сказав політик.

Зі слів Єніна, в Ірані робота проходитиме в рамках трьох робочих груп: перша — присвячена діяльності авіаційних влад, там будуть працювати експерти Державіаслужби і Украероруху. «Друга група присвячена досудовому розслідуванню, ми хочемо дізнатись про прогрес, досягнутий іранською стороною, будуть представники СБУ, заступник Генпрокурора. Буде панель, присвячена військовим питанням, там будуть фахівці Міністерства оборони», — зазначив він.

Наступного дня, повідомив дипломат, мають відбутись загальні переговори за участі заступників міністрів закордонних справ України і Ірану, де сторони підіб’ють попередні підсумки діяльності робочих груп.

«Ми не маємо жодних ілюзій, що цим переговорний процес завершиться. Крім того, ми беремо з собою представників міжнародних авіаліній України, і одне з питань, яке ми будемо порушувати, — це компенсації МАУ як компанії», — сказав Єнін. Він наголосив, що цього разу влада України не планує обговорювати питання компенсацій родичам загиблих жертв, оскільки розмір компенсацій, на думку уряду, залежатиме від міри та ступеню вини іранської сторони.

«Ми очікуємо визнання іранською стороною тих міжнародних конвенцій, про які ми говорили під час першого переговорного раунду — це Монреальська і Чикагська конвенції», — додав заступник міністра, говорячи про очікування від переговорного раунду. Також уряд України очікує більше деталей про те, що сталося в січні, й бажає прогресу у розслідуванні цієї жахливої катастрофи.

Чиновник оголосив, що до кінця 2020 року планується проведення ще одного раунду переговорів за участю представників усіх постраждалих держав.

Говорячи про те, скільки часу можуть тривати переговори з Іранською стороною щодо збиття українського літака, дипломат зауважив, що наразі «важко говорити про близькість завершення цього переговорного процесу».

«Найменшим періодом завершення відповідних переговорних процедур у досудовому порядку було 2,5 роки. Ми не відступимось, ми діємо у тісній координації з послами і урядами постраждалих держав, громадяни яких стали жертвами у зазначеній катастрофі», — підкреслив він.

Перед тим, на початку вересня, МЗС України повідомило іранській стороні про згоду провести другий раунд перемовин по збиттю літака МАУ рейсу PS752 у запропоновані Тегераном дати — з 18 по 21 жовтня 2020 року.

Історія проблеми

Рейс PS752 «Тегеран-Київ» (літак Boeing 737-800) «Міжнародних авіаліній України» зазнав аварії невдовзі після вильоту з аеропорту Тегерана 8 січня рано-вранці. Загинули 176 осіб: громадяни Ірану, України, Канади, Великої Британії, Німеччини, Швеції та Афганістану.

Іранські війська 11 січня заявили, що український Boeing був збитий випадково, виною став людський фактор: літак пролітав поруч з військовим об’єктом Ірану і був прийнятий за «ворожу ціль», а саме — за крилату ракету. При цьому в Ірані відзначили, що очікували атаки з боку США, у зв’язку з чим системи ППО країни були приведені у повну бойову готовність.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що очікує від Ірану повного визнання провини, офіційних вибачень, покарання винних і виплати компенсацій.

Загинули усі, хто перебував на борту: 176 осіб, з яких 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Усі члени екіпажу та двоє пасажирів були громадянами України. Серед пасажирів було 24 неповнолітніх, з них 19 дітей до 12 років. Найменша дитина — 2018 року народження. За кількістю жертв катастрофа увійшла до п'ятдесяти найбільших авіакатастроф у світі.

11 січня президент Ірану Хасан Рухані визнав, що літак було випадково збито ракетами, випущеними Корпусом вартових Ісламської революції. За словами офіційних представників Ірану, причиною трагедії став людський фактор.

Катастрофа сталася на фоні політичної кризи між США й Іраном у Перській затоці, через кілька годин після атаки американських військових об'єктів в Іраку, вчиненої КВІР Ірану у відповідь на загибель у Багдаді командувача спецпідрозділом «Аль-Кудс» генерала Сулеймані.

18 липня представники Франції заявили про отримання «чорних скриньок» українського літака. Бортові самописці вивчатиме міжнародна команда з 20 фахівців під егідою французького Бюро розслідувань і аналізу питань безпеки цивільної авіації. 

 

МАУ скасовує рейси до Єревана через загострення конфлікту в Нагірному Карабасі