Перехід на зимовий час у 2024 році: коли українцям переводити годинники
Рexels

Щороку восени Україна, як і багато інших країн, переходить на зимовий час. У 2024-му таке переведення годинників має стати останнім.

Адже 16 липня 2024 року Верховна Рада ухвалила рішення скасувати перехід на літній час. Це означає, що у жовтні 2024 року українці перейдуть на зимовий час, а навесні 2025-го вже не переводитимуть стрілки годинників.

Коли Україна переходить на зимовий час у 2024 році

У 2024 році Україна перейде на зимовий час традиційно в останню неділю жовтня — у ніч з 26 на 27 жовтня. О 4:00 за київським часом стрілки годинників будуть переведені на одну годину назад — на 3:00.

Для тих, хто встає за будильником, це означатиме додаткову годину сну цієї ночі.

Чи потрібно переводити годинник в телефоні

Час в годинниках на більшості сучасних гаджетах — смартфонах, планшетах, ноутбуках, комп’ютерах — переводиться автоматично. Тобто вручну змінювати в них час не потрібно. Також, якщо у користувача виставлений будильник, він продовжить дзвонити у вказаний час.

Переведення годинника: плюси і мінуси

Ще у 1908 році у Великобританії запровадили літній та зимовий час. Британці вирішили змінювати час восени та навесні для економії енергоресурсів. Через десять років до цієї традиції приєдналися США, а в країнах СРСР почали переводити годинники з 1981 року.

Як виявилося, економічно обґрунтована зміна часу тепер доцільна лише в проміжку географічних широт від 30 до 60°С. Україна перебуває саме у цій зоні. Проте успішність та результативність переведення годинників викликають сумніви, адже енергія заощаджується лише на 1-3%.

Медики та науковці довели, що переведення годинника має негативний вплив на організм людини. Різка зміна режиму призводить до стресу, що викликає низку негативних симптомів, зокрема:

  • погане самопочуття;
  • ослаблення імунної системи;
  • загострення хронічних захворювань.

До речі, українські науковці просили президента Зеленського ветувати закон, який скасовує подальше переведення годинників. Вони вважають, що відмова від переходу на літній час збільшить витрати на електроенергію.

Як підготувати організм до переходу на зимовий час

Щоб полегшити адаптацію до переходу на зимовий час, дотримуйтесь наступних рекомендацій:

  • За тиждень до зміни часу зменште фізичне навантаження, щоб уникнути перевтоми.
  • Намагайтеся не затримуватися на роботі та уникайте важких фізичних завдань.
  • Увага до раціону: обмежте вживання жирної їжі та алкоголю.
  • Пийте більше води та трав'яного чаю.
  • За годину до сну вимикайте всі гаджети, щоб поліпшити якість сну.
  • У ніч переходу на зимовий час лягайте спати о 22:00, адже це оптимальний час для відновлення.
  • Зробіть усі ранкові ритуали звечора: приготуйте сніданок, оберіть одяг, складіть сумку.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

День народження часу