Перемога у Неваді забезпечила демократам контроль над Сенатом США

Демократична партія США зберегла контроль над Сенатом — верхньою палатою Конгресу (парламенту) Сполучених Штатів. Про це пише The New York Times.

Це стало можливим завдяки переобранню чинної сенаторки Кетрін Кортес Масто у Неваді, яка з мінімальним відривом (48,8% проти 48,1%) перемогла кандидата від республіканців, колишнього генпрокурора штату Адама Лаксальта.

Таким чином, демократи вже гарантували собі 50 місць у Сенаті проти 49 у республіканців.

Остаточно результати виборів стануть відомими у грудні, після проведення другого туру у Джорджії. У першому турі жоден з кандидатів не зміг набрати абсолютну більшість голосів, необхідну для перемоги у цьому штаті. Хоча з мінімальним відривом чинний сенатор-демократ Рафаель Ворнок (49,4%) випередив республіканця Гершеля Вокера (48,5%).

Незалежний кандидат Чейз Олівер отримав 2,1% голосів і не братиме участі у другому турі виборів.

Проте незалежно від результатів у Джорджії демократи вже гарантували собі контроль над Сенатом. За американським законодавстом, у разі паритету при голосуванні право вирішального голосу отримує віцепрезидент США, яким зараз є представниця Демократичної партії Камала Гарріс. Саме такий поділ місць у Сенаті спостерігається і у чинному складі Сенату (50 демократів та 50 республіканців).

Водночас Республіканська партія, імовірно, отримає контроль над Палатою представників. Підрахунок голосів ще триває, однак станом на ранок 13 листопада її кандидати вже гарантували собі 211 місць проти 204 у демократів.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У США на виборах до Палати представників перемогли два мертвих кандидати