Переведення годинників. Комітет ВР схвалив законопроєкт про скасування переходу на літній і зимовий час
iStock

Комітет з питань економічного розвитку рекомендував Верховній Раді схвалити за основу законопроєкт про запровадження на всій території України єдиного київського часу без сезонного переведення годинників.

Про це повідомила пресслужба ВР.

Проєкт закону № 4201 пропонується встановити в Україні час, що відповідає другому годинному поясу UTC (UA) +2.

«Наша задача — встановити та закріпити єдиний київський час на всій території України без виключення», — повідомив автор документа та нардеп від «Слуги народу» Руслан Стефанчук.

За його словами, перехід на літній чи зимовий час негативно впливає на біоритми людини та не несе ніякої економічної вигоди.

«Реалії життя істотно змінилися й говорити про якусь економію не доводиться. У висновках Європарламенту, Національної академії наук України та Міністерства економічного розвитку і торгівлі України відзначається, що переведення годинників немає жодного економічного обґрунтування. Не існує досліджень, в яких було б доведено заощадження електроенергії», — сказав нардеп.

Стефанчук підкреслив, що до законопроєкту до другого читання можуть внести зміни щодо надання деяким територіальним громадам права запроваджувати регіональний робочий час.

Автор законопроєкта нагадав, що Луганська та частково Донецька, Харківська та Закарпатські області знаходяться в інших часових поясах.  Часова відмінність між ними становить 68 хвилин.

В Україні у ніч на 28 березня стрілки годинника переводять на годину вперед. Таким чином відбувається перехід літній час. На зимовий час стрілки годинника переводять на годину назад в останню неділю жовтня.

Напередодні Верховна Рада схвалила за основу законопроєкт щодо доступного розмитнення «євроблях». 

День народження часу