Байден запровадив санкції проти військових, які захопили владу у М'янмі
Getty Images

Президент США Джо Байден запровадив санкції проти проти військових керівників М’янми, які захопили владу в країні, членів їхніх сімей, а також їхніх бізнес-інтересів.

Про це американський лідер розповів під час прямого включення з Білого дому.

«Уряд США вживає заходів, щоби запобігти неправомірному доступу військових генералів до одного мільярда доларів урядових фондів Бірми (М’янми — Прим. ред.), які перебувають у Сполучених Штатах», — наголосив політик.

Президент підкреслив, що Штати ввели «жорсткий контроль» над експортом країни, заморозили американські активи, з яких керівництво М’янми отримує прибутки. Проте США підтримуватимуть державу у сфері охорони здоров’я та неурядового сектору.

Байден закликав військову хунту звільнити затриманих демонстрантів та цивільних лідерів, а також припинити розправи над протестувальниками. Він запевнив, що США можуть запровадити додаткові санкції для відновлення демократичного ладу у країні.

«Військові повинні відмовитись від захоплення влади й продемонструвати повагу до волі народу, яка була висловлена під час виборів 8 листопада», — додав він.

Передісторія

1 лютого військові захопили владу у М’янмі та затримали лауреатку Нобелівської премії миру Аун Сан Су Чжі, а також ще багатьох лідерів держави. Через це десятки тис.людей почали протестували проти військового перевороту.

У листопаді 2020-го у М’янмі на виборах перемогла партія Аун Сан Су Чжі «Національна ліга за демократію». Військова хунта не визнавала їх результати.

Chas News повідомляв, що у М’янмі вчителька фізкультури станцювала на тлі військового перевороту. 

Напередодні у М’янмі військові заблокували доступ до Twitter та Instagram.

У М'янмі відбувся військовий переворот, президента арештували