Персеїди у серпні 2024: коли і як побачити найпотужніший зорепад року
Unsplash

На серпень традиційно припадає найпотужніший зорепад, який можна спостерігати на Землі і, зокрема, в небі над Україною.

За красивим словом «зорепад» стоїть астрологічна подія, яка має науково пояснення. Це — метеорний потік Персеїди.

Сhas News розповідає, що таке Персеїди, як виникають метеори, а головне — як і коли зорепад 2024 року побачити на власні очі.

Що таке метеорний потік Персеїди

Персеїди — це один з найпотужніших метеорних потоків.

Свою назву отримав за сузір'ям Персея, де розташований його радіант, тобто точка на небесній сфері, у якій перетинаються зворотні подовження траєкторій метеорів.

Потік Персеїди виникає, коли Земля проходить через шлейф комети Свіфта — Таттла. Її відкрили у 1862 році, коли вона проходила найближче до Землі.

Період обертання комети Свіфта — Таттла становить 133 роки. Останнього разу вона наблизилася до Землі у грудні 1992 року. Наступного наблизиться 2126 року.

Але через хвіст комети Свіфта — Таттла, який простирається на багато мільярдів кілометрів, наша планета проходить щорічно. Уламки врізаються в атмосферу Землі зі швидкістю 50 км/c, і на небі виникають вогняні смуги, які називають зорепадом.

Коли спостерігати Персеїди у 2024 році

Щороку метеорний потік Персеїди можна спостерігати приблизно з 23 липня до 22 серпня. Період найбільшої активності — з 8 до 14 серпня, а пік припадає на 12—13 серпня.

Зорепад Персеїди у 2024 році розпочався 25 липня і триватиме до 18 серпня.

Пік припадає на 11—12 серпня. В цей період на небі очікується до 100 метеорів на годину.

Як побачити зорепад Персеїди

Метеорний потік Персеїди можна спостерігати з будь-якого місця планети, але найяскравіше явище виглядає у північній півкулі, де й знаходиться Україна.

Зорепад можна спостерігати у будь-який темний час, але найкраще — перед світанком, з 2 до 4 ранку. Для спостереження варто обрати місце подалі від вогнів міста.

Метеори можна побачити неозброєним оком. Для цього треба дивитися на північний схід, де буде знаходитись сузір'я Персея. Звідти й вилітатимуть яскраві метеори, залишаючи сліди на небі.

Як загадувати бажання на зірку, що падає

Існує повір’я, що коли бачиш в небі зірку, що падає, тобто метеорит, треба загадати бажання, і воно неодмінно здійсниться.

Для цього треба встигнути загадати своє бажання до того, як метеорит зникне з неба.

Зорепади у 2024 році: де і коли спостерігати метеоритні потоки