Перша в світі контрабанда померлого в космос

Прах покійного Джеймса Духана, який зіграв головного інженера Монтгомері Скотта в телесеріалі «Зоряний шлях», 12 років перебуває на борту Міжнародної космічної станції.

Видання Times of London опублікувало історію того, як це сталося.

Духан помер у 2005 році у віці 85 років, і його сім'я хотіла виконати його бажання потрапити на МКС.

Офіційні прохання доставити прах Духана на станцію установи відхилили. Але Річард Гарріотт, один із перших «цивільних» громадян, якраз подорожував на МКС. Він провіз із собою частину праху Духана і залишив у модулі «Коламбус» космічної станції. Гарріотт каже, що сховав під підлогу фото Духана й дещицю його праху.

Він нікому не розповідав про свій вчинок, дотепер це знали лише він та родина Духана.

«Це було абсолютно підпільно. Його сім'я була дуже рада тому, що попіл там зберігається. Але ми всі були розчаровані тим, що так довго не могли про це говорити публічно. Зараз минуло достатньо часу, й ми це можемо» — сказав Гарріотт Times.

Попіл Духана не вперше потрапляє «на небо». Частина його праху полетіла на борту ракети Falcon 1 SpaceX у 2008 році, але ця ракета вийшла з ладу через кілька хвилин після запуску. А в 2012 році урна з попелом Духана полетіла в космос на борту SpaceX Falcon 9. За даними Times, прах Духана подолав близько 1,7 млрд миль у космосі й облетів навколоземною орбітою понад 70 000 разів.

Син Духана Кріс подякував Гарріотту за контрабанду попелу його покійного батька на борту МКС. «Те, що він зробив, було зворушливим. Це так багато значило для мене і для моєї родини, і це важило б багато для батька», — сказав він.

Так, через роки після смерті, «Скотті», цитуючи серіал, «сміливо йде» космічним простором.

Знову нагадять американцям? В російській частині МКС зламався туалет