Перші «живі роботи» з жаб’ячих клітин навчилися розмножуватися — вчені
Douglas Blackiston

Вчені зі США, які створили перших «живих роботів» зі стовбурових клітин жаби виду Xenopus laevis, заявили, що ті навчились розмножуватись.

Біороботи під назвою ксеноботи мають не більше 1 мм в ширину, повідомляє CNN.

Дослідники з Університету Вермонта, Університету Тафтса та Гарварда кажуть, що спосіб розмноження «живих роботів» сильно відрізняється від способів інших організмів.

Вчені помітили, що біороботи, які плавали серед стовбурових клітин в чашці Петрі, збирали їх докупи та створювали такі ж організми, як і вони самі. Ні для кого, окрім окремих молекул, така поведінка не характерна.

«Більшість людей думають, що роботи створені з металів та кераміки. Але справа не в тому, з чого вони зроблені, а що роблять, а саме: діють самостійно від імені людей», — пояснив професор Джош Бонгард. Він додав, що біороботи — це живі запрограмовані організми.

За його словами, штучний інтелект не програмував ксеноботів за допомогою коду. Професор заявив, що комп’ютер створив форму живих роботів, яка і є, по суті, програмою та впливає на їхню поведінку.

Дослідники розраховують, що таке поєднання молекулярної біології та ШІ потенційно можна застосувати для різних завдань. Наприклад, це може бути збирання мікропластику в океані або регенеративна медицина.

Раніше Chas News писав, що компанії у США закупили рекордну кількість роботів, щоб прискорити процес виробництва.

В Києві планують випускати мобільних бойових роботів