Перший виконавчий директор Українського культурного фонду не бере участі у конкурсі на посаду

Перший виконавчий директор державного Українського культурного фонду Юлія Федів оголосила, що вирішила не брати участі в конкурсі на посаду виконавчого директора УКФ.

«Позаду — три роки побудови одного з перших державних фондів. Створювати інституцію з нуля — це надзвичайний досвід. Ми будували УКФ на цінностях належного врядування, відкритості та довіри, і це об’єднало команду, відгукнулося спільноті та принесло свій результат» — пише чиновниця на Facebook.

Вона написала, що вдячна команді і побажала наступному директору й далі впроваджувати принципи УКФ за сприяння Наглядової ради і профільного міністерства.

Я усвідомлюю всю відповідальність, яка покладена на мене, як діючої директорки. Але вважаю, що моя місія, моя мрія і мій час тут добігає кінця. Приймаючи це рішення, я керувалася єдиною метою: зберегти УКФ як сталу інституцію, життєво необхідну нашій культурній сфері

7 лютого 2018 року Федів обрали першим виконавчим директором новоствореного державного Українського культурного фонду.

8 лютого 2018 року Міністерство культури уклало з нею трирічний контракт щодо виконання відповідальних державних службових обов'язків по керівництву фондом.

Три роки УКФ вирішував, кому з митців давати гранти на кіно та інші твори. 

У нинішньому рішенні чиновниці є свій контекст.

Скандал навколо УКФ

8 лютого 2021 року УКФ повідомив, що у Федів завершився контракт. Вона продовжить виконувати свої обов'язки, поки проводять конкурс. У той же день Наглядова Рада УКФ оголосила конкурс на посаду виконавчого директора установи.

10 березня 2021 Спілка концертної індустрії України звинуватила УКФ в непрозорому використанні коштів. Причому саме в той час, коли тривав прийом документів на конкурс виконавчого директора УКФ. На цю посаду планувала переобратися Федів.

УКФ відповів на звинувачення в непрозорості фінансування проєктів. На думку його очільниці, невідомий автор припускається помилки, переконуючи, що порядок використання бюджетних коштів визначається наказом Фонду, а, отже, посадові особи Фонду одноосібно приймають рішення про розподіл коштів. Це не так, пише УКФ, адже Фонд не є приватною структурою.

Офіційна позиція УКФ щодо звинувачень з боку Спілки — тут.

15 березня Міністерство культури та інформаційної політики України оприлюднило власну позицію щодо скандалу навколо УКФ.

МКІП відзначило на офіційному сайті, що «поділяє занепокоєння спільноти можливими порушеннями при розподілі коштів», і звинуватило УКФ в недостовірної інформації.

17 березня міністр культури Олександр Ткаченко сказав, що аудиторська перевірка УКФ не повинна впливати на вибори виконавчого директора установи.

«В офіційній позиції Українського культурного фонду, розміщеній на його сайті, подано неправдиві факти щодо ролі МКІП у розподілі коштів грантів інституційної підтримки від УКФ. Міністерство не втручається в оперативну діяльність УКФ щодо розподілу коштів грантів інституційної підтримки», – заявили в міністерстві.

МКІП стверджує, що не погоджувало кожен окремий договір та до компетенцій МКІП не відноситься перевірка заявників на відповідність технічним вимогам УКФ, зокрема щодо дотримання вимоги про основний код КВЕД заявників.

На думку МКІП, «арбітром в цьому випадку повинна стати третя сторона, а саме правоохоронні та контролюючі органи».

Український гурт Go_A представив кліп на оновлену пісню для Євробачення-2021 (відео)