Перспективно та дешево. У Великобританії випробовують ліки проти коронавірусу з крові лами
Unsplash

Ліки проти коронавірусу на основі крові лами на ім’я Фіфі успішно проходять клінічні випробування.

Новий препарат показав значний потенціал, повідомляє BBC.

Ліки роблять із нанотіл, які лами та верблюди виробляють у відповідь на інфекцію. Вони зв’язуються з вірусом особливо міцно та сигналізують імунній системі, яка бореться з хворобою.

Препарат планують виробляти у вигляді спрею для носа. Його вже випробували на гризунах, які повністю видужали від COVID-19 за шість днів.

На людях ліки поки не випробовували, але Організація з охорони громадського здоров'я Англії назвала їх одним із «найефективніших засобів для нейтралізації SARS-CoV-2», які вони будь-коли тестували.

Професор Шина Крюкшенк, імунолог із Манчестерського університету, вважає, що нова розробка перспективна, але поки що перебуває на ранній стадії випробування.

«Ми маємо отримати більше даних про ефективність та безпеку, перш ніж перейти до випробувань на людях. Водночас вона є дуже перспективною, і той факт, що вона є дешевою і простою у використанні, також є плюсом», — зазначила Крюкшенк.

Автори дослідження, професор Джеймс Нейсміт з Інституту Розалінд Франклін в Оксфордширі та його співробітники, вважають, що мати ліки проти коронавірусу дуже важливо. Світ вакцинується з різною швидкістю, а також є ризик появи нових штамів.

Як ми писали раніше, в Україну із США привезли ліки проти COVID-19 Bamlanivimab та Etesevimab.

Білл Гейтс направив стартапу Exscientia $70 млн на створення таблеток від COVID-19