Під команду «Всі по місцях». У Британії поховали принца Філіпа
Getty Images

Церемонія похорону, яку ретельно планував принц Філіп протягом багатьох років, завершилась. Герцога Единбурзького і чоловіка королеви Єлизавети ІІ поховали у Королівській крипті каплиці святого Георгія у Віндзорському замку.

Перед тим, як труну опустили у склеп, єпископ сказав: «Продовжуй свою подорож із цього світу, душе християнська». Його труну поклали на катафалк на мармуровій плиті і опустили під музику військових оркестрів у крипту. Насамкінець пролунала морська команда «Всі по місцях», після якої всі моряки на кораблі повинні зайняти свої бойові позиції.

Getty Images

О 17:00 за київським часом на знак початку церемонії похорону у лондонському Тауері та в Единбурзькому замку пролунав артилерійський салют та оголосили хвилину мовчання по всій Великій Британії.

Під час панахиди, королева Єлизавета ІІ сиділа сама, найближче до труни, загорнутої в особистий штандарт герцога Единбурзького, і прикрашеної квітами, обраними королевою. На труні лежали адміральські кашкет і меч. Принц Вільям та принц Гаррі сиділи навпроти.

Getty Images

За словами королівської кореспондентки журналу Vanity Fair Кейті Ніколл, дуже важко було бачити королеву такою самотньою через карантинні обмеження. «У коронавірусу немає людяності», — сказала Ніколл BBC News і додала, що королева виглядала стоїком, але дуже самотньою.

Єпископ Віндзорський високо оцінив державну службу принца Філіпа, його «непохитну відданість нашій королеві, служіння нації та Співдружності, мужність, стійкість і віру». Але він також звернув увагу на людські якості герцога, відомі королівській родині: «виклики, які він нам завдавав, заохочення, які він нам дав, його доброта, гумор і людяність».

Принц Філіп сам вибрав музику для похорону, яку він замовив у таких композиторів, як сер Бенджамін Бріттен, і варіацію Псалма 104, написану Вільямом Лавледі на 75-річчя герцога.

«Ви ж жінка, я не помиляюся?». Цитати принца Філіпа, який завжди що думав, те й казав