«Під відпустки». В Україні до літа продаватимуть COVID-вакцини, припускають в уряді
Pixabay

В Україні ближче до літа вже можуть продавати вакцини від коронавірусу. Таким чином українці зможуть влітку відпочивати за кордоном.

Про це повідомляє «Європейська правда», посилаючись на джерело в уряді.

«У першій декаді березня ми отримаємо нашу частку вакцин Pfizer, 150 тисяч вакцин, а до кінця березня почнуться поставки вакцини Sinovac і рахунок піде на мільйони доз», — каже співрозмовник видання.

За його словами, протягом 2021 року мають вакцинувати 16 млн українців, а за два роки — щонайменше 22 млн.

«Статистика показує, що лише 43 відсотки готові вакцинуватися. Більш того, значна їх частина має додаткові умови, наприклад, вакцина певного виробника, або не в першій черзі», — додав він.

На думку інсайдера ЗМІ, вакцини має вистачити для того, щоб відкрити «комерційне вакцинування».

«До п'ятої групи планового вакцинування дійде у другій половині року, однак щоб дозволити українцям відпочити влітку за кордоном, можливий продаж вакцин за собівартістю медичним центрам, що запустить комерційні щеплення», — говорить джерело «ЄП».

З 1 березня в Україні має запрацювати єдиний портал вакцинованих осіб, сказав співрозмовник.

«У ньому можна стати в чергу і дізнатися приблизний час вашого вакцинування, а вакциновані особи отримають підтвердження у вигляді QR-коду, який може стати тим самим паспортом вакцинації, за яким українців пускатимуть на літній відпочинок за кордон», — підсумував він. 

Всі вакцини, якими робитимуть щеплення українцям, сертифіковані в ЄС. Саме тому український паспорт вакцинації може дозволити громадянам України відпочивати у країнах ЄС. Проте урядовець каже, що подібні консультації з Союзом ще не почалися.