Підозру Дубілету схвалили Штати. Кажуть, Україна відважно бореться з корупцією

Сполучені Штати Америки привітали дії України проти колишніх посадовців «Приватбанку». Про це повідомило посольство США у Twitter і Facebook.

«Вітаємо НАБУ, ОГП та Україну за рішучі дії проти колишніх посадовців «ПриватБанку», яким повідомили підозри у розтраті мільйонів грн українських платників податків. Такі відважні дії є важливим кроком у боротьбі з корупцією», — йдеться у повідомленні.

Як повідомляли ЗМІ, підозрювані — ексголова правління Олександр Дубілет, ексначальник департаменту фінансового менеджменту Олена Бичихіна і колишній перший заступник голова правління Володимир Яценко.

Передісторія

22 лютого в аеропорту «Бориспіль», що під Києвом, посадили літак, на якому хотів втекти з країни експерший заступник голови правління «Приватбанку» Яценко. Його підозрюють у привласненні майна.

Колишні топменеджери націоналізованого «Приватбанку», які живуть в Австрії та Швейцарії, постійно приїжджають в Україну. Зокрема, Яценко мандрує маршрутом Женева-Відень-Україна.

Яценко летів з України до Австрії на літаку компанії Коломойського «Роза Вітрів».

На початку 2020 року Госпсуд Києва відкрив провадження за позовами низки екстопменеджерів та ексакціонерів «Приватбанку» про визнання недійсними договорів про придбання акцій, які були укладені в грудні 2016 року під час націоналізації банку. Серед позивачів є і Яценко, який володів міноритарним пакетом акцій фінустанови розміром 0,3%.

Уряд України 18 грудня 2016 року ухвалив рішення про націоналізацію «Приватбанку» і влив у його капітал понад 155 млрд грн.

Офіс генпрокурора повідомив про підозру ексголові правління «Приватбанку» Дубілету