Підрив Каховської ГЕС: як отримати компенсацію за втрачений врожай (алгоритм)

Жителі Миколаївщини та Херсонщини зможуть отримати компенсацію від держави за втрачений врожай внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС. 4 серпня Кабмін затвердив відповідну постанову № 807, а Мінреінтеграції опублікувало алгоритм отримання допомоги.

Хто може отримати грошову допомогу від держави через підрив Каховської ГЕС?

Фізичні особи, які мають у власності земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства та/або для будівництва й обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та/або земельну ділянку для індивідуального садівництва, що постраждали внаслідок підриву рф греблі Каховської ГЕС.

Який розмір компенсації постраждалим внаслідок теракту на Каховській ГЕС?

Розмір допомоги становить 3318 грн за втрачений урожай овочів на 0,01 га. При цьому вона виплачуватиметься на площу не більше 0,2 га на Миколаївщині та 0,3 га — на Херсонщині.

Таким чином, максимальний розмір допомоги у Миколаївській області становитиме 66 360 грн на особу, у Херсонській області — 99 540 грн на особу.

Куди звертатися для отримання допомоги?

До комісії, яку утворить військова адміністрація населеного пункту для обстеження земельних ділянок, на яких втрачений урожай овочів. Такі комісії будуть створені для надання допомоги населенню постраждалих районів, внесених до відповідного рішення регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Миколаївської й Херсонської областей.

Як отримати грошову допомогу від держави за втрачений урожай через підрив Каховської ГЕС?

Який термін подачі звернення для призначення допомоги?

Для отримання допомоги необхідно подати документи до відповідної комісії до 1 вересня 2023 року.

Які документи необхідно подати?

  • Заяву у паперовій або електронній формі за затвердженою формою (зразок заяви);
  • Копію документа, що підтверджує право власності на земельну ділянку.

Коли буде ухвалено рішення про надання допомоги?

Комісія протягом 10 робочих днів розглядатиме заяви у порядку черговості їх отримання, а також здійснюватиме обстеження земельних ділянок, на яких втрачено урожай овочів, за результатами якого складатиме відповідні акти.

На їх підставі Комісія визначатиме суму допомоги кожному отримувачу та подаватиме відповідний перелік обласним військовим адміністраціям, які ухвалюватимуть рішення про нарахування допомоги до 1 жовтня 2023 року. Кошти будуть перераховані на банківські рахунки отримувачів.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Виплата 6600 грн від ООН: як отримати фінансову допомогу