Підсумки Дня Волі у Білорусі. Силовики затримали 245 опозиціонерів

Щонайменше 245 людей було затримано під час акції протесту в Білорусі 27 березня. При цьому абсолютну більшість осіб затримали в Мінську. Про це повідомив правозахисний центр «Вясна» в неділю, 28 березня.

Напередодні білоруська опозиція анонсувала на 27 березня акцію протесту у Мінську на площі Бангалор. Після цього слідчий комітет Білорусі оголосив, що порушив кримінальну справу за статтею про грубе порушення порядку за заклики в Telegarm-каналах до участі в несанкціонованих заходах.

Протягом суботи у районі площі Бангалор, у дворах і на сусідніх вулицях силовики Лукашенка провели точкові затримання.

МВС Білорусі повідомило про затримання понад 100 людей. Водночас воно заявило, що жодного «несанкціонованого масового заходу» в Білорусі не виявило, а затримані «порушували громадський порядок».

Затримання німецького журналіста

У Мінську під час висвітлення акції протесту 27 березня на площі Бангалор затримали кореспондента Deutsche Welle Ніколаса Конноллі, незважаючи на пред'явлений паспорт громадянина Німеччини, офіційну акредитацію і напис «Преса» на жилеті, повідомляє видання.

Через п'ять годин журналіста випустили з РУВС, коли туди приїхав посол ФРН.

За словами Конноллі, силовики змусили його розблокувати мобільний телефон і в присутності посла показати їм кілька зроблених фото. У разі відмови йому погрожували арештом, конфіскацією мобільних телефонів і обладнання.

Протести в Білорусі та санкції ЄС

Масові протести у Білорусу почалися після офіційного оголошення підсумків президентських виборів 9 серпня 2020 року, переможцем яких ЦВК оголосила Олександра Лукашенка. Демонстранти звинувачують владу у фальсифікаціях і вимагають проведення нових і чесних виборів, звільнення політв'язнів, а також припинення свавілля силовиків щодо протестувальників.

Перші санкції у зв'язку з протестами в Білорусі запровадили країни Балтії ще в серпні. Євросоюз також запровадив санкції проти проти 88 громадян Білорусі, включаючи Лукашенка і сім організацій, яких він вважає відповідальними за фальсифікацію президентських виборів у Білорусі та репресії проти учасників протестів. ЄС не визнає Лукашенка легітимним президентом Білорусі.

День Волі у Мінську. Силовики затримали більше 60 активістів