Підсумки окупації у 2020 році. В катівнях в ОРДЛО агресори тримають 251 громадянина України

Окупанти утримують у полоні на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей 251 громадянина України. Про це оголосила у дописі на Facebook Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Зільнення полонених вона назвала «надважливим завданням» усіх залучених компетентних органів.

29 грудня 2019 року до своїх родин на підконтрольну уряду України територію повернулося 76 громадян, у тому числі 12 військовослужбовців, які перебували в російському полоні в ОРДЛО.

Денісова згадала й про соцзахист звільнених громадян. Вона направила звернення до прем’єр-міністра України, щоб звільненим встановлювали статус та правовий захист. Денісова просить міністерства скласти список медустанов, яким держава виплачуватиме кошти за медичну та психологічну реабілітацію експолонених.

Росія роздала в окупованих Криму та Донбасі 2,3 млн своїх паспортів

Росія незаконно видала в окупованих Криму та Донбасі понад два мільйони своїх паспортів, розповів в інтерв'ю «ТСН» віцепрем'єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков.

«Близько 300 тисяч українців пройшли через примусову російську паспортизацію. Я поки говорю про окуповані Донецькій і Луганській областях. Щодо Криму — там цифри досягають 2 млн», — зазначив він.

Резніков вважає, що не варто засуджувати тих, хто отримує російські паспорти, адже для людей, що опинилися в окупації, це єдиний спосіб виживання. Без паспортів РФ або псевдопаспортів «ЛДНР» не можна оформити майно, влаштуватися на роботу тощо.

На сьогоднішній день, по суті, всі громадяни України, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, є заручниками окупаційного режиму. Люди змушені брати ці паспорти, тому що вони є заручниками, це їх спосіб виживання там. Тому засуджувати їх за це ми точно не маємо ніякого права

На думку міністра, вже зараз потрібно думати над виправленням наслідків окупацію. Згадав він і закон про перехідне правосуддя, який нині ще  розробляють.

«Коли відбудеться деокупація, у них буде право вільного вибору, що робити з тим паспортом. Задекларувати, що вони від нього відмовляються, визнають тільки українське громадянство. Можливо, хтось для себе вирішить, що хоче бути громадянином Росії. Тоді визначайтеся, що ви робите з українським паспортом», — зазначив міністр.

Україна не визнає подвійне громадянство, але санкцій за володіння паспортом іншої країни в нашій немає. Позбавлення громадянства України можливе за державну зраду. Але примусове отримання паспорта РФ в Криму і ОРДЛО уряд не вважає держзрадою, підкреслив Резніков.

За даними розвідки України, російські окупанти цього літа почали нову хвилю примусової паспортизації жителів ОРДЛО.

У квітні Росія спростила прийом в громадянство для українців. Також в РФ прийняли закон про пільгові умови прийому в російське громадянство для жителів ОРДЛО зі скасуванням мита.

Очільник української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук Кравчук заявив, що на Донбасі відбудуться вибори тільки після ухвалення ряду законів.

Chas News повідомляв, коли амністують учасників війни на Донбасі.

Кравчук заявив, що Україна подала бойовикам список на обмін полоненими