Підсумки дев'ятого «Рамштайну»: союзники нададуть Україні більше ППО, танків та артилерії

У вівторок, 16 лютого у Брюсселі відбулась дев’ята зустріч у форматі «Рамштайн» у якій взяли участь 54 представники країн світу.

У підсумку партнери підтвердили готовність передати більше систем ППО, танків, артилерії та снарядів, а також організувати подальші навчання військових, заявив Володимир Зеленський, президент України. Водночас він додав, що не про всі домовленості на «Рамштайні» можна говорити публічно: «значну частину варто залишити за зачиненими дверима».

Глава Міноборони США Ллойд Остін за підсумками зустрічі повідомив, що Італія і Франція оголосили про надання Україні засобів ППО, Франція разом з Австралією розгорне виробництво боєприпасів калібру 155 мм, Норвегія загалом виділила $7 млрд на різні форми підтримки України.

Коментуючи надання Україні винищувачів F-16 глава Пентагону Ллойд Остін, заявив, що наразі може лише повторити заяву Байдена — той раніше повідомив, що США не надають Україні такі винищувачі.

Він зазначив, що наразі грандіозне завдання полягає у тому, аби зібрати разом усі види озброєння, які вже були обіцяні Україні.

Зокрема, йдеться про:

  • бойові машини піхоти Bradle
  • бойові броньовані машини Stryker
  • бойові машини піхоти Marder і CV-90
  • бронетранспортери M113
  • артилерію.

Також Остін заявив, що необхідно підготувати українських військових до використання цих видів озброєнь, а також забезпечити обслуговування усіх цих систем і доставити їх на лінію фронту.

Олексій Резніков, міністр оборони України заявив, що «дуже задоволений» результами цієї зустрічі.

«Я хочу сказати, що я почув чітко меседжі від усіх представників. Це повна підтримка України до перемоги. І перемогою всі вважають саме перемогу України на полі бою. Це швидкість, своєчасність і стабільність. Я записав ці тези, бо вони саме так звучали», — сказав міністр.

Крім того, Марк Міллі, голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал зазначив, що росія продовжує «війну на виснаження», однак в цей час Сили оборони України встигають вчити новому озброєнню і показують результат на полі бою.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Bradley, Stryker та Avenger: що включає новий пакет допомоги від США на $2,5 млрд