Підсумкова декларація Саміту миру: ЗМІ назвали країни, які не підтримали фінальний документ
Офіс президента

З'явився список країн, які підписали спільне комюніке за підсумками саміту миру у Швейцарії. Його підписали не всі держави, які брали участь у дводенному заході.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

«Загалом у списку (тих, хто підписав, — Прим. Ред.) 80 країн та 4 організації», — повідомляє видання.

Серед тих, хто не підписав комюніке за підсумками Саміту миру у швейцарському Бюргенштоку — Саудівська Аравія, Таїланд, Індія, Мексика, ПАР, Бразилія, Вірменія, Словаччина та Об’єднані Арабські Емірати.

До слова, Словаччина, уряд якої віднедавна очолює проросійський премьєр-міністр Роберт Фіцо, - єдина країна Євросоюзу, яка не підтримала комюніке.

Текст комюніке за підсумками Саміту миру

У тексті комюніке за підсумками Глобального саміту миру, який опублікований на сайті Офісу президента йдеться про те, що використання ядерної зброї неприпустиме, а продовольчу безпеку не можна використовувати як зброю.

У документі окреслили три основні позиції учасників саміту.

По-перше, будь-яке використання ядерної енергії та ядерних установок має бути безпечним, захищеним, надійно охоронятися та не шкодити довкіллю. Українські атомні електростанції та установки, зокрема Запорізька атомна електростанція, повинні працювати безпечно та захищено під повним суверенним контролем України і відповідно до принципів МАГАТЕ та під її наглядом.

Будь-яка загроза або використання ядерної зброї в контексті війни в Україні є недопустимими.

По-друге, глобальна продовольча безпека залежить від безперебійного виробництва та постачання продуктів харчування. У звʼязку з цим вільне, повне та безпечне торговельне судноплавство, а також доступ до морських портів на Чорному та Азовському морях є надзвичайно важливими. Напади на торговельні судна в портах і на всьому маршруті, а також на цивільні порти та цивільну портову інфраструктуру є неприйнятними.

Продовольчу безпеку жодним чином не можна використовувати як зброю. Українська сільськогосподарська продукція має безпечно та вільно постачатися зацікавленим третім країнам.

По-третє, усі військовополонені мають бути звільнені шляхом повного обміну. Усі депортовані та незаконно переміщені українські діти та всі інші українські незаконно утримувані цивільні особи мають бути повернуті в Україну.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Фунікулер і зйомки Бондіани: чим знаменитий курорт Бюргеншток, де проходить Саміт миру