«Піковий» квітень. У Києві та дев’яти областях зросте кількість заражень COVID-19 — Академія наук
Getty Images

Експерти Національної академії наук спрогнозували розвиток епідемії коронавірусу в областях України в найближчі два тижні.

Як повідомили в пресслужбі НАН, для розрахунку використовували математичне моделювання розвитку захворювання. Вчені врахували період до 17 березня і до 24 березня.

За даними вчених, в цей період найбільше інфікувань відбудеться у Вінницькій, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Київській, Львівській, Одеській, Харківській та Чернівецькій областях, а також в Києві.

В цілому по Україні середня кількість нових випадків складе понад 8 тис. протягом тижня 11-17 березня і майже 10 тис. протягом тижня 18-24 березня.

Прогнози не враховували вплив змін кількості тестів, кількості підозр і посилення або послаблення карантину.

НАН — про весняну хвилю COVID-19 в Україні

«Весняна хвиля COVID-19 буде значно вища і стрімкіша, ніж осіння, та може стати національною катастрофою». Про це повідомив один з перших дослідників пандемії COVID-19, лікар і вчений, кандидат біологічних наук Володимир Галицький з Інституту біохімії імені О.В. Палладіна НАН України, передає пресслужба НАН.

Весняна хвиля захворюваності спаде тільки на початку травня, її пік припаде на квітень 2021 року. Під час цієї хвилі кількість підтверджених випадків може досягати позначки в 40 тис. випадків в день, а число смертей — у тисячу, вважає Галицький.

За словами вченого, інтенсивне проведення вакцинації могло б перешкодити стрімкому розвитку епідемії в Україні.

«Щоб зірвати весняну хвилю захворюваності, на цей момент слід було б вакцинувати вже близько 50−70% населення, однак темпи вакцинації у нас, на жаль, дуже невисокі», — сказав він.

Вчений заявив, що в кінці зими або на початку весни експресія основного вірусного рецептора відновлюється й стрімко зростає. Через це різко підвищилася сприйнятливість людей до зараження коронавірусом у цей період.

«Для гарантованої зустрічі віріонів із рецепторами на поверхні клітин альвеол легень стає потрібна у сотні разів менша кількість віріонів», — сказав він.

Галицький вважає, що руйнівний потенціал весняної хвилі епідемії COVID-19 очевидний.

«Ми попереджали ще з осені, ще до моменту виявлення більш вірулентних штамів, що весняна хвиля неминуча і супроводжуватиметься високою кількістю важких випадків, що потребуватимуть госпіталізації, а також високою летальністю. На жаль, нікого це не цікавило», — сказав він.

На думку Галицького, уряд непоправно втратив час, але ще можна запобігти найгіршому сценарію.

Необхідно негайно припинити будь-які спроби загравати з епідемією та якнайскоріше запровадити на усій території України повномасштабні протиепідемічні заходи — аж до суворого карантину й зупинки роботи громадського транспорту 

Він наголосив, що стратегічний план протидії епідемії COVID-19 на державному рівні не створений. Так званий «адаптивний карантин» вчений вважає хибним у самій своїй основі — зважаючи на час від моменту інфікування і до посилення протиепідемічних заходів.

Також суворіші заходи запроваджуються при перевищенні деяких рівнів, а не при виявленні загрозливих тенденцій. Тому «адаптивний карантин», на думку Галицького, є дуже запізнілою реакцією і в принципі не може запобігати поширенню інфекції.

Галицький закликав негайно вжити всіх можливих протиепідемічних заходів. Зокрема:

  • розгортати тимчасові госпіталі, як торік в Ухані;
  • максимально прискорити вакцинацію, насамперед медперсоналу;
  • збільшити потужності для лабораторної діагностики.

Передісторія

Раніше нардеп Михайло Радуцький поскаржився, що в Україні кампанія з вакцинації проходить в три рази повільніше, ніж спочатку планувалося Міністерством охорони здоров'я, в той час, як на території західних областей України складається загрозливе епідеміологічне становище.

Ситуація із захворюваністю на COVID-19 в Україні погіршується з початку лютого. Минулого тижня в Україні фіксували понад 10 тис. випадків зараження. Це найвищі показники з кінця грудня. За минулу добу виявили понад 9 тис. інфікованих.

У червоній зоні знаходяться чотири області: Закарпатська, Житомирська, Івано-Франківська і Чернівецька. Київ опинився в помаранчевій.

Ще вісім областей на межі переходу до посилення карантину.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що в Україні почалася третя хвиля коронавірусу. Він не виключає повернення до жорсткого карантину.

Рівно рік тому ВООЗ оголосила про початок пандемії COVID-19