Після повернення ОРДЛО Україна вважатиме власників російських паспортів іноземцями
УНІАН

Віцепрем'єр і міністр реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков заявив, що після повернення до складу України окупованого Донбасу населення з російськими паспортами зможе залишитися там, але влада вважатиме таких громадян іноземцями.

Міністр зазначив, що громадяни зможуть обрати, чи виїхати, чи залишитися жити на Донбасі як іноземці. Про це він сказав у інтерв'ю хорватському телеканалу N1.

Резніков підкреслив, що «на Донбасі проживає також велика діаспора росіян, вірмен і греків».

Політик нагадав, що на підконтрольну територію України з 2014 року переїхали 1,5 мільйона людей, які також можуть захотіти повернутися на Донбас.

Резніков анонсував законопроєкт, який регулюватиме дію перехідного періоду після завершення війни. За його словами, головним є «відновлення довіри між людьми».

Раніше Резніков також заявив, що Україна готується до нового розведення військ на чотирьох напрямках на Донбасі та має намір до 10 листопада відкрити два контрольно-пропускні пункти в’їзду-виїзду в районах Щастя та Золотого.

Проблема російських паспортів в Донбасі

Росія спровокувала війну на Сході України навесні 2014 року і підтримує її досі, домагаючись особливого статусу для Донбасу від України.

Відкрито «приєднувати» ОРДЛО до РФ, як анексований Крим, Росія не намагається.

24 квітня 2019 року президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу.

1 травня 2019 року Путін підписав указ, яким спростив порядок отримання російського громадянства для окремих категорій громадян України. Право на отримання громадянства РФ у спрощеному порядку, зокрема, отримали громадяни України, які не мають громадянства (підданства) іншої держави, а також особи без громадянства, які народилися та постійно проживали на території Криму й виїхали за межі півострова до 18 березня 2014 року, а також їхні діти, чоловіки (дружини) та батьки.

Путін назвав це питанням «гуманітарного характеру».

На початку грудня 2019 року в МВС РФ заявили, що російські паспорти отримали близько 125 тис. осіб, що проживають в ОРДЛО.

Станом на початок лютого 2020 року Росія видала в спрощеному порядку понад 200 тис. паспортів українцям на окупованій частині Донбасу.

 

Мінімум покоління. Влада намагається спрогнозувати, коли Донбас повернеться до України