Після смерті вагітної жінки в Польщі тисячі людей знову мітингували проти заборони абортів
Getty Images

У суботу, 6 листопада, вулиці польських міст знову переповнилась протестувальниками, які виступають проти заборони абортів.

Причиною стала загибель жінки на ім’я Ізабелла, яка померла під час вагітності, повідомляє DW.

Коли вона потрапила до лікарні на 22-тижні через відхід навколоплідних вод, лікарі не зробили аборт. Натомість вони чекали смерті плоду.

У результаті жінка померла від септичного шоку. Екстрене переривання вагітності могло її врятувати. У покійної залишилася сім’я — дев’ятирічна дитина та чоловік.

Після смерті Ізабелли двох лікарів відсторонили від роботи та почали розслідування. Польська влада заявляє, що законодавство країни до смерті жінки не має стосунку.

У січні 2021 року в країні запровадили майже повну заборону абортів. Тепер переривати вагітність через патологію плоду незаконно. Це можна зробити лише у разі зґвалтування, інцесту або за умови небезпеки для життя чи здоров'я матері. 

Після ухвалення закону в Польщі пройшли масові протести, які тепер відновилися. Найбільше людей протестували у Варшаві. Вони тримали фотографії загиблої Ізабелли та скандували «Жодної більше».

У жовтні в Польщі протестували люди, які боялись виходу з ЄС через рішення Конституційного суду.

У Польщі на мишах почали тестувати українську вакцину від COVID-19