Південноафриканський варіант COVID-19 може бути стійкішим до вакцини Pfizer
ITC

Варіант COVID-19, виявлений у Південній Африці, може бути стійкішим до вакцини, яку виготовили компанії Pfizer & BioNTech, ніж інші штами вірусу. Як повідомляє Reuters, це встановили вчені в Ізраїлі у дослідженні, опублікованому 10 квітня.

При цьому штам мало поширений у країні і дослідження не є рецензованим.

Аналіз робила команда науковців із Тель-Авівського університету і медичної організації Clalit, пише Times of Israel.

Експерти порівняли майже 400 людей, які отримали позитивний тест на COVID-19 через 14 днів після того, як ті отримали одну або дві дози вакцини, із такою ж кількістю невакцинованих пацієнтів, хворих на коронавірус.

Дослідники виявили, що серед вакцинованих двома дозами вакцини людей рівень поширеності штаму був у 8 разів вищий, ніж у невакцинованих — 5,4% проти 0,7%.

При цьому південноафриканський варіант становить близько 1% усіх випадків захворювання на COVID-19 серед усіх досліджуваних людей.

З огляду на такі дані фахівці припустили, що вакцина Pfizer може бути менш ефективною проти південноафриканського варіанту, аніж проти «оригинального»та британського штамів COVID-19.

«Ми виявили непропорційно вищий показник південноафриканського варіанту серед людей, щеплених другою дозою, порівняно з невакцинованою групою. Це означає, що південноафриканський варіант здатний певною мірою прорвати захист від вакцини» — сказав Аді Стерн з Тель-Авівського університету, який очолював дослідження.

За словами Штерна, низька поширеність південноафриканського штаму є обнадійливою.

«Навіть якщо південноафриканський варіант все-таки прорвав захист вакцини, він не поширився широко серед населення», — каже Стерн. Він вважає, що британський варіант може «блокувати» поширення південноафриканського штаму.

Однак дослідники застерегли, що в дослідженні брали участь лише невеликі вибірки людей, інфікованих південноафриканським варіантом, через його рідкісність в Ізраїлі.

Вони також заявили, що дослідження не мало на меті визначити ефективність вакцини проти будь-якого варіанта. Воно стосувалося лише людей, які вже мали позитивний тест на COVID-19, а не вивчало загальний рівень зараження.

Ґрунтуючись на структурі населення загалом, ми думали, що побачимо тільки один випадок південноафриканського варіанту, але їх було вісім. Очевидно, цей результат мене не порадував. Ми можемо сказати, що Pfizer менш ефективна проти штаму з ПАР, але необхідні додаткові дослідження, щоб точно встановити, наскільки

Це дослідження опублікували поки лише в інтернеті і воно ще не пройшло експертну оцінку. Але «може викликати питання» до дослідження компанії Pfizer.

В останній заявили, що в Південній Африці, незважаючи на переважання місцевого штаму, їхня вакцина була ефективна на 100%.

Передісторія

1 квітня Pfizer-BioNTech заявили, що їхня вакцина э приблизно на 91% ефективною для запобігання COVID-19, посилаючись на оновлені дані випробувань.

Що стосується південноафриканського варіанту, вони сказали, що серед групи з 800 добровольців, що займаються дослідженнями в Південній Африці, було дев'ять випадків COVID-19. Всі вони були в учасників, які отримували плацебо. З цих випадків шість були уосіб, інфікованих південноафриканським варіантом.

Майже 53% із 9,3 мільйона населення Ізраїлю отримали обидві дози Pfizer. Ізраїль в основному відновив свою економіку за останні тижні. Рівень захворюваності, тяжких захворювань та госпіталізацій в країні різко падає.

Близько третини ізраїльтян не досягли 16-річного віку, а це означає, що вони все ще не мають права на щеплення.

Як ми писали раніше, 6 квітня Україна уклала контракт із Pfizer на 10 млн доз вакцини.

МОЗ України повідомляо, що перші дози вакцини Pfizer повинні надійти до нашої держави, попередньо, 14-15 квітня. Їх колотимуть літнім мешканцям будинків-інтернатів і соцпрацівникам.

Україна уклала контракт на поставку вакцин Pfizer. Чому важливо, що він лише «рамковий», та коли ми насправді отримаємо вакцину