План Байдена. Один робочий день – одна тема
Getty Images

На додаток до виконавчих дій та меморандумів, підписаних сьогодні президентом Байденом, адміністрація Байдена має амбіційний список додаткових дій протягом перших 10 днів перебування на посадах. Багато рішень передбачають відмову від політики його попередника.

Починаючи з четверга, кожен день до кінця місяця, за винятком найближчих вихідних, зосереджуватиметься навколо певної теми, з набором відповідних дій та вказівок. CNN оприлюднили проєкт календарного документа.

План такий:

  • 20 січня: Інавгурація та чотири кризи;
  • 21 січня: COVID-19;
  • 22 січня: економічна допомога;
  • 23-24 січня: вихідні;
  • 25 січня: Buy America;
  • 26 січня: справедливість; 
  • 27 січня: клімат; 
  • 28 січня: охорона здоров’я;
  • 29 січня: імміграція; .
  • 30-31 січня: вихідні;
  • лютий: відновлення місця Америки у світі.

Цього четверга темою першого повного дня президентства Байдена буде тема коронавірусу. Буде шість розпоряджень виконавчої влади та одна директива щодо президентської політики.

Виконавчі розпорядження включають огляд ланцюга поставок, додатковий збір даних, питання прозорості, а також підтримку додаткових досліджень та поставок вакцин від COVID-19. Директива про президентську політику закликає відомства «посилити зусилля по боротьбі з COVID-19 у всьому світі та готовність до глобальної пандемії».

У п’ятницю, в день «економічної допомоги», буде два розпорядження:

  • перше керуватиме діяльністю агентств щодо страхування на випадок безробіття;
  • друге відновить права колективних переговорів для федеральних службовців. Скасування розпорядження експрезидента Трампа, що дало Управлінню з питань бюджету та федеральним відомствам можливість перекласифікувати ключові ролі.

Боротьба з коронавірусом

Сьогодні перший повний робочий день Байдена буде зосереджений на COVID-19. Президент оприлюднив національну стратегію боротьби з пандемією.

Водночас на тлі спадку адміністрації Трампа в США — рекордно висока кількість госпіталізації та смертності.

Існує мало підстав вважати, що США ось-ось переломить пандемію.

198 000 випадків на день — це приголомшлива кількість, їх більш ніж достатньо, щоб перевантажити лікарні в деяких частинах країни. Експерти кажуть, що заразніший варіант коронавірусу незабаром стане домінуючим штамом у США, що дозволить вірусу поширюватися ще швидше.

Цим зусиллям нової адміністрації Байдена не сприяє те, що вона називає «повною відсутністю стратегії розподілу вакцин» при експрезиденті Трампі. Її не було навіть через кілька тижнів після схвалення кількох вакцин у США.

У найближчі години після присяги Байдена джерела сказали CNN, що ця проблема була одним із найбільших потрясінь, яке команда Байдена переживала під час перехідного періоду. «Нам немає чого переробляти. Нам доведеться будувати все з нуля», — заявило CNN одне джерело, обізнане з темою.

Інше джерело каже, що адміністрації Байдена доведеться, по суті, починати все з початку, оскільки до них просто не було плану як такого: «Ще одне підтвердження повної некомпетентності (Трампа — Прим. ред)».

Директор з комунікацій Білого дому Кейт Бедінгфілд заявила, що сьогодні президент Байден «підпише розпорядження, які направлятимуть установи на виконання Закону про оборонне виробництво», щоб допомогти боротися з пандемією коронавірусу. Вона має на увазі наказ з боку держави приватним компаніям виробляти певні товари, як під час війни.

Бедінгфілд сказав, що команда Байдена не отримала «багато деталей» від адміністрації Трампа про вакцини. Джерела повідомляють CNN, що Байден та його радники успадковують від Трампа план, який по суті не передбачає боротьбу проти коронавірусу.

«Стан програми розподілу вакцин на сьогоднішній день був розчаруванням; це був жахливий провал», — сказала Бедінгфілд.

Байден збільшить поставки вакцин, а також штовхатиме Конгрес до виділення фінансування для його плану порятунку від COVID-19, сказала вона.

Бедінгфілд заявив, що адміністрація все ще має намір забезпечити 100 млн щеплень протягом перших ста днів президентства.

За словами чиновників, є багато роботи, і все насправді «набагато гірше», ніж вони думали.

Координатор Білого дому щодо COVID-19 Джефф Зієнс зазначив, що існує «велика плутанина» навколо рекомендованого FDA графіку вкалування другої дози вакцини. Він додав, що це вказує на серйознішу проблему.

«Вже майже рік американці не могли розраховувати на федеральний уряд у будь-якій стратегії, не кажучи вже про комплексний підхід для реагування на коронавірус. І ми бачили трагічні наслідки цієї невдачі. Коли президент Байден вступить на посаду сьогодні, це зміниться», — додав Зієнтс.

Прессекретар Джен Псакі та інші найвищі посадовці Байдена заявили журналістам напередодні його інавгурації, що дії першого дня — це лише частина низки кроків зі скасування політики Трампа та втілення передвиборчих обіцянок Байдена протягом перших його тижнів перебування на посаді.

Він планує зосередити кожен день січня на певній темі, згідно з проектом календарного документа, надісланого колегам по адміністрації та оприлюдненого CNN.

Байден повертає США до ВООЗ та Паризької угоди з клімату