План перемоги України, Саміт миру та позика від ЄС: головне із зустрічі Зеленського та Урсули фон дер Ляєн
ОП

20 вересня 2024 року президент Володимир Зеленський у Києві провів переговори з президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн.

Обговорювали, зокрема, план перемоги України у війні з росією, другий Саміт миру, який допоможе «поставити крапку» та позику для України від ЄС.

Chas News зібрав головні заяви із брифінгу.

План перемоги України

Володимир Зеленський заявив, що план перемоги України, який він планує представити у США, розрахований на «швидкі рішення» партнерів і спрацює, якщо вони будуть у найближчі два місяці.

«Щодо плану перемоги всі деталі я буду обговорювати з президентом США, тому що переважно рішення щодо плану залежать саме від нього, але також від інших союзників. Весь план розрахований на швидкі рішення наших партнерів, на рішення, які мають бути з жовтня до грудня. І не затягувати ці процеси — ми так дуже б хотіли. Тоді ми вважаємо, що план спрацює», — сказав президент.

«План Б» у війні проти росії

Зеленський каже, що ми живемо та боремося в «плані Б», бо в нас ніколи не було «плану А».

«Мені вчора журналіст поставив одне запитання і сказав: «А що буде, якщо президент Байден не підтримає ваш план? Чи є у вас «план Б»?». Я відверто абсолютно відповів, що ми уже в «плані Б». Ми в ньому живемо і боремося. В нас ніколи не було «плану А». Бо «план А» був, щоб не допустити повномасштабне вторгнення», — сказав під час брифінгу Зеленський.

Другий саміт миру

«Саміт миру може поставити крапку в цій війні, яка ніколи не стане трьома крапками», — сказав Зеленський.

Президент наголосив на необхідності максимально посилити Україну, щоб уже цього року організувати другий саміт миру.

«І ми всі в Європі однаково зацікавлені в мирі. Мир — це не заморожування війни, не будь-які маніпуляції міжнародним правом і мораллю. Мир має бути надійним і таким буде», — зауважив Зеленський. 

Стратегії Байдена і Трампа щодо війни в Україні

Зеленський хоче побачити секретну стратегію Білого дому щодо війни в Україні.

«Щодо стратегії президента Байдена, авжеж я її не бачив. І якщо він поділиться — з задоволенням», — сказав він.

Також глава держави заявив, що хоче зрозуміти позицію Дональда Трампа щодо закінчення війни.

«І авжеж я буду спілкуватися, якщо буде в нас зустріч. Думаю, що буде. Щодо Дональда Трампа авжеж я хочу зрозуміти, як він це бачить», — сказав президент.

Кредит для України від ЄС

ЄС виділить Україні кредит на €35 млрд. Ця позика підтримана надходженнями від заморожених російських активів. Кошти надходитимуть безпосередньо в держбюджет України, заявила президентка ЄК Урсула фон дер Ляйєн.

«Ці 35 млрд ми будемо витрачати передусім на енергетику, на захист. Також на бомбосховища для дітей в школах, садочках, університетах. Це великий для нас дефіцит. І на зброю. Вітчизняного виробництва передусім. Дрони і ракети», — розповів президент Володимир Зеленський.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Польща може тиснути на Україну щодо Волинської трагедії після «сварки» між Зеленським та Сікорським