Планування війни в Україні путін передав у ГРУ міноборони — розслідувачі

Путін усунув найбільшу російську розвідувальну службу ФСБ від її ролі основного розвідувального агентства у війні в Україні та передав відповідальність мілітаризованому підрозділу військової розвідки, ГРУ.

Про це повідомляють Андрій Солдатов та Ірина Бороган, журналісти-розслідувачі, які займаються питаннями російських спецслужб для Центру політичного аналізу Європи.

За їх даними, путін позбавив Федеральну службу безпеки рф будь-якої ролі в розвідці та плануванні війни в Україні.

Новий старший офіцер Володимир Алексєєв, перший заступник начальника ГРУ, активно причетний до кількох найбільш серйозних атак путіна на Захід за останнє десятиліття. Великобританія та Європейський Союз звинувачують його у керівництві терактом із застосуванням хімічної зброї у Солсбері у 2018 році. Він досвідчений офіцер спецназу. США запровадили проти Алєксєєва санкції за пряме кібервтручання у вибори в США в 2016 році.

Журналісти як доказ наводять матеріал кремлівського медіа «Царьґрад ТВ», де показували головних командувачів так званої «спецоперації» в Україні. Окрім генерала Олександра Дворнікова, командувачів військовими округами та великими з’єднаннями, кремлівські пропагандисти окремо виділили Алєксєєва — як відповідального за розвідку так званої «спеціальної військової операції» в Україні.

Солдатов і Бороган пояснюють, що таке публічне оголошення має на меті посунути від влади ФСБ, насамперед очільника П’ятого директорату Сергія Бєсєду, від будь-якої ролі у війні.

Алєксєєв вирізняється тим, що він є вихідцем з військового спецназу — 14-го директорату ГРУ МО. Він був особисто залучений до військових дій російської армії в Сирії та на Донбасі. Колеги описують його як самовпевненого і схильного до бездумної жорстокості.

Окремо розслідувачі зазначили, що Бєсєду спершу кинули за ґрати в СІЗО «Лєфортово», де в сталінські часи тримали всіх, хто потрапив у неласку кремля. Проте потім його публічно показали на похоронах одного генерала, але назвали його як «в. о. голови П’ятого директорату ФСБ». 

На думку розслідувачів, путін таким чином намагається дати фальшивий сигнал російським елітам, які починаються сумніватися в його здатності довести до ладу ситуацію, що «все йде за планом» з війною проти України. Мовляв, усілякі «чутки про чистки спецслужб є лише чутками».

Водночас, джерела Солдатова і Бороган твердять, що Бєсєду фактично позбавили будь-яких повноважень, а серед співробітників ФСБ середнього щабля провели арешти та обшуки на квартирах.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Путін хоче запровадити воєнний стан в рф й почати війну у Придністров'ї — розвідка США