ПЛР-тести у «Борисполі» дешевші, ніж у Варшаві та Ризі. Але дорожчі, ніж у Стамбулі і Шарм-еш-Шейху
Getty Images

Ознакою нової, «коронавірусної» епохи стала вимога мати при собі негативний тест на COVID-19 при перетині кордонів. Нині це повсюдна вимога до міжнародних поїздок.

Skytrax провела дослідження вартості стандартного тестування ПЛР у різних аеропортах світу. Вона виявила різницю в $396 між найвищою та найнижчою ціною.

Українські «Бориспіль» і «Жуляни» у списку цін на ПЛР-тести — серед найдешевших. У нас ціна складає $40. Дешевші за нас ПЛР-тести пропонують: Алмати ($36), Стамбул ($33), Москва ($23), Хургада і Шарм-еш-Шейх (по $30) і Мумбаї ($8).

Трійка найдорожчих аеропортів — японський Кансай ($404), фінський Гельсінкі ($317) і шведський Стокгольм ($295).

У списку цін на швидкі тести на антиген ми теж у «найдешевшій» його частині. «Бюджетніші» за нас лише декілька аеропортів типу Риму, Стамбулу й Мінську.

Ціни на ПЛР-тести / Інфографіка Skytrax

Подробиці дослідження

Багато аеропортів не пропонують ПЛР-тестування на місці. Дослідження охопило опубліковані збори 77 аеропортів, що надають послуги тестування пасажирів, що вилітають. Це аеропорти Європи, Африки, Азії, Північної та Південної Америки.

В деяких країнах рівень тестування встановлюється національним урядом і його субсидують. Так само існує різна політика з оподаткування тестування. Для прикладу, у Великобританії 20% збору стягується з державного податку з ПДВ.

Міжнародний аеропорт Кансай в Японії має найвищі ціни зі стандартною платою за обробку в розмірі $404. Найнижча вартість — для внутрішніх клієнтів, що відправляються з аеропорту Мумбаї, які можуть отримати ПЛР-тест лише за $8.

Аеропорти, де тестування ПЛР найдорожчі, розташовані в державах із розвинутими ринками, де великі витрати на інфраструктуру, персонал та лабораторні дослідження.

У Європі аеропорт Риги був найдешевшим з ціною $44, багато німецьких аеропортів стягували плату близько $80, а у Великобританії тести ПЛР в аеропорті коливаються від $82 до $135.

Багато американських аеропортів не пропонують обладнання для проведення ПЛР на місці. Але серед тих, які пропонують, — аеропорт Форт-Лодердейл із найдешевшою ціною $106, і дорогий Міжнародний аеропорт Сан-Франциско, який стягує $261.

Якщо оцінювати ціну в порівнянні з часом обробки, російські аеропорти пропонують найзручніший для пасажирів режим тестування. Там ціна від $22 до $30 за стандартну обробку та результати, які часто доставляють протягом 12 годин. Московське «Шереметьєво» пропонує експрес-тест ПЛР за $36 з результатом менш ніж за дві години. Це одна з найкращих загальнодоступних послуг.

Інфраструктура тестів у аеропортах значно розвинулася за останні півроку. Але ціни, швидкість та зручність процесу в більшості країн все ще є причиною відмови клієнтів від міжнародних поїздок.

Ціни на швидкі тести на антиген / Інфографіка Skytrax

Skytrax констатує, що нема глобальної узгодженості в тестуванні подорожніх. Окрім суттєвої різниці в цінах тесту на ПЛР, стандартний час обробки сильно коливається. Часовий проміжок для результатів різниться залежно від країни, це може бути й 24, й 48, 72 чи 96 годин. Навіть назви тестів можуть відрізнятися залежно від країни.

Існує каталог тестів (ПЛР, антиген та ін.) і багато поза ним, для яких вимоги для кожної країни ще мають бути стандартизовані.

Автори дослідження аналізували ціни на цілий ряд послуг, в тому числі звичайні та прискорені строки обробки. Стандартні строки виконання лабораторних робіт — переважно 24-72 годин. Деякі швидші преміум-послуги можуть давати результати протягом однієї години.

Меншість аеропортів пропонує швидкі антигенні тести. З наведеного нижче списку їхня вартість коштує від $214 в аеропорту Хельсінкі Вантаа до найдешевшого у $2, який стягується в мумбайському міжнародному аеропорту Чатрапаті Шиваджі Махарадж.

Пасажиропотік українських аеропортів скоротився на 54%