Почався перший у Ватикані судовий процес за підозрою священника у сексуальному насильстві
EWTNVatican

Двох католицьких священників почали судити у Ватикані. Вперше місто-держава висунула підозру у справі про ймовірне сексуальне насильство.

Як повідомляє BBC, 28-річного Габріеле Мартінеллі звинувачують у сексуальному насильстві щодо хлопчика — прислужника священника між 2007 і 2012 роками.

А 72-річний Енріко Радіс звинувачується у прикритті ймовірного нападу, коли той був ректором богословської школи, де, як стверджується, сталося зловживання.

Мартінеллі закидають те, що протягом кількох років він змушував хлопчика, ім’я якого з юридичних причин не розголошується, вчиняти «плотські дії». Обвинувачення припускає, що зловживання розпочалося, коли дитині було 13 років.

Тим часом Радіса звинуватили у спробі відвернути офіційне розслідування.

Жоден із чоловіків не надав офіційної відповіді суду та не прокоментував справу.

Раніше десятки духовних осіб по всьому світу стикалися зі звинуваченнями у зловживаннях. Але Ватикан ніколи не проводив судового розгляду щодо заяв про сексуальне насильство у власних стінах.

Суд, який розпочався коротким слуханням у середу, є символічним, оскільки у Ватикані проживає духовне керівництво Римсько-католицької церкви.

Суть звинувачень

Мартінеллі звинувачують у сексуальному насильстві над хлопчиком у семінарії Пія Х у Ватикані, де розміщуються хлопчики-помічники, які служать месу в базиліці Святого Петра.

Мартінеллі сам відвідував семінарію, а згодом став священником. Прокурори стверджують, що пан Радіс не заблокував його рукоположення, незважаючи на те, що знав про звинувачення.

У середу під час восьмихвилинного слухання в невеликій залі суду звинувачення проти обох чоловіків прочитали вголос.

Жоден із них не виступив під час засідання і судовий розгляд відклали на два тижні.

У семінарії за декілька метрів від місця проживання Папи Римського Франциска хлопчиків-прислужників навчають служити у папських месах.

Повідомлення про звинувачення у розпусті з'являлись з 2012 року, однак цей випадок став відомий завдяки журналістам, які спілкувались із співмешканцем ймовірної жертви в 2017 році.

Твердження про інші порушення протягом десятків років вразили очільників католицької церкви до глибини душі. Папа Франциск зробив кроки до вирішення проблеми, але критики понтифіка вважають, що він визнає її масштаб занадто повільно.

 

Порно атакує. Як блудливе мистецтво завоювало світ