Податки для ФОПів в Україні: які зміни планують на 2025 рік
Pixels

Фізичні особи-підприємці (ФОПи) знову будуть зобов'язані сплачувати єдиний соціальний внесок (ЄСВ) у 2025 році. Цей платіж, що став необов'язковим із початку війни в лютому 2022 року, планують відновити згідно з проєктом бюджету № 12000.

Як зазначено в пояснювальній записці до проєкту бюджету на 2025 рік, для додаткового наповнення бюджетів фондів соціального та пенсійного забезпечення, відповідно до Бюджетної декларації на 2025—2027 роки, передбачено «відновлення сплати єдиного соціального внеску фізичними особами-підприємцями, зокрема, тими, що обрали спрощену систему оподаткування, особами, які займаються незалежною професійною діяльністю, та членами фермерських господарств».

Мінімальна ставка ЄСВ становить 22% від мінімальної зарплати, яка залишається незмінною на рівні 8000 грн у наступному році. Таким чином, щомісячний платіж для ФОПів складатиме 1760 грн, а за рік — 21 120 грн.

Сплата ЄСВ необхідна для нарахування пенсії. В Україні з лютого 2022 року сплата ЄСВ для ФОПів є необов’язковою, але у разі несплати страховий стаж не нараховується, що впливає на розмір майбутньої пенсії.

Крім того, з 1 жовтня 2024 року, у разі ухвалення Верховною Радою закону про підвищення податків, ФОПи першої, другої та четвертої груп будуть зобов'язані платити військовий збір у розмірі 10% від мінімальної зарплати. ФОПи третьої групи платитимуть 1% з обороту.

17 вересня Верховна Рада підтримала збільшення податків у першому читанні. Серед іншого:

  • встановлення ВЗ у розмірі 1% від доходу платників єдиного податку ІІІ групи;
  • підвищення податків для І та ІІ групи ФОП.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Податки для ФОП у 2024: що змінилося для українців?