Похвальба досягненнями і критика антикорупційних органів. Що було в зверненні президента України
УНІАН

У вівторок, 20 жовтня, президент Володимир Зеленський виголосив щорічну промову у Верховній Раді України. Цікаво, що президент вперше оформив свій спіч для депутатів не на папері, а надав присутнім у залі QR-код із посиланням. Розбавляючи виступ жартами про чіпування від Білла Гейтса і нардепів-поширювачів фейків, гарант говорив про актуальне.  

Коронавірус і карантин

Зеленський вважає карантин жорстким, але ефективним заходом. «Ми обирали між двома сценаріями — поганим та ще гіршим. Ударом по економіці та великою кількістю хворих і померлих. Ми обрали, звісно, перший, зберегли життя тисячам українців та виграли цінний час», — заявив президент.

Україна, на думку президента, була в невигідних умовах, бо навіть медичні системи найсучасніших країн виявились не готові до коронавірусу.

На думку оратора, досягненням є збільшення кількості лабораторій із всього п’яти до десятків, відновлення вертикалі державної санітарної служби. Зеленський нарікнув, що через порожній держрезерв Україні довелося швидко долати дефіцит, везти з Китаю та Південної Кореї маски, костюми й апарати ШВЛ.

Сталося прогнозоване скорочення економіки та ВВП, але воно торкнулося усіх країн. Зеленський як досягнення навів низький рівень летальності від COVID-19 в Україні — 1,9% на фоні гірших показників в інших країнах.

Президент розкритикував багатотисячні передвиборчі концертти у областях. А також порівняв пандемію та агресію РФ: «Ми переможемо будь-які віруси, хоч із Китаю, хоч із північного сусіда».

Війна на Донбасі

Зеленський продовжує вживати слова «настання миру, повернення наших людей і територій». Він похвалився розблокуванням нормандського процесу, заблокованого з 2016 року. Досягненням президент вважає повернення 136 полонених і заручників Кремля — моряків, Сєнцова, Бекірова, Кольченка та багатьох інших.

Зеленський наголосив, що 27 липня було оголошено про припинення вогню і режим тиші триває 86-й день поспіль. Це, каже президент, найдовший такий період за роки війни.

Зеленський констатував, що є порушення і спроби тишу зірвати. Але кількість пострілів, на його думку, суттєво зменшилася — маємо лише одну бойову втрату.

Наступного нормандського саміту в Берліні президент очікує задля настання в Україні бажаного миру. Як значний успіх він подав відновлення мосту й дороги в Станиці Луганській, нові і зручні КПВВ на межі з ОРДЛО і Кримом.

Діти з Криму та ОРДЛО можуть вступати в усі ВНЗ в Україні та навчатися там безкоштовно. Також Зеленський вважає успіхом трансляцію українського каналу на Крим та Донбас для протидії РФ. Згадав він як позитив і відвідування Донбасу європейськими політиками та, в майбутньому, 120 нардепами із партії «Слуга народу». Формат «Кримської платформи» президент також подав як здобуток. 

Зеленський анонсував пакет законів про перехідний період, насамперед, про відповідальність. Він закликав не страшитися слова «амністія» щодо громадян України, які «не мають на руках крові».

Донбасу президент пообіцяв особливі економічні умови. Потрібна стратегія розвитку економіки Донецької та Луганської областей, податкові та митні преференції, страхування ризиків, арбітраж за міжнародними стандартами.

Багато цифр Зеленський присвятив переліку розвитку армії з натяком на попередників. Бюджет ЗСУ складе знову 117 млрд гривень, тобто, за словами президента, на 15 млрд грн більше, ніж в «епоху білбордів про армію». 

Найбільш резонансною стала його заява «Ті, хто без бою віддав Крим, мають нести відповідальність. Питання не в помсті, питання у справедливості».

Пряма демократія і референдуми

Промову про інструменти народовладдя та прямої демократії Зеленський почав із фрази «Їдьте в Росію, якщо вам там подобається».

Як приклад, який треба поновлювати, президент навів референдум про незалежність України 1991 року.

«Дивно чути, що питати думку українців небезпечно, що людей задурять, бо в країні немає вільних незалежних ЗМІ. Про це кажуть люди, присутні в цій залі. Лідер однієї партії володіє трьома телеканалами, а інший — двома»,  — сказав президент і запевнив: «Референдуми будуть, скільки потрібно».

Як досягнення Зеленський подав закон про імпічмент президента. І додав: «Це не фейк. Вперше в історії України депутат після публікації відео від НАБУ отримує підозру і через тиждень — в СІЗО. Ми зробили це за чотири місяці».

Зеленський згадав й про зняття депутатської недоторканності. За кнопкодавство нині — кримінальна відповідальність, за прогули — штрафи для нардепів. Також як позитив він описав те, що влада позбавила державного фінансування партій, які не потрапили у Раду.

Новий Виборчий кодекс з відкритими списками та ліквідація мажоритарної системи, на думку президента, теж позитив.

Цифровізація і «держава у смартфоні». 

Державу Зеленський назвав «сервісом, зручним і зрозумілим». Як крок уперед він оцінив те, що вже 26 млн українців можуть користуватися додатком «Дія» та цифровим посвідченням водія, паспортом просто у смартфоні.

Зареєструвати бізнес в Україні можна за 15 хвилин, що президент вважає найкоротшим терміном — це краще, ніж у більшості країн світу. Зеленський оголосив, що ми — перша країна у світі, що має цифровий паспорт. За його допомогою можна подорожувати й відкривати банківський рахунок онлайн.

2021 рік президент оголосив «початком входження країни у режим paperless» і додав: «Наша мета — 100% держпослуг онлайн». На наступних виборах він обіцяє громадянам можливість за бажання голосувати в інтернеті.

«Україна стає IT-хабом», — заявив Зеленський і згадав свій указ про сприятливі умови для розвитку IT-індустрії. Він пообіцяв «віртуальну економічну зону «Дія», «Дія Сіті» й розвиток креативного бізнесу.

Економіка

Галузь президент описав суцільними цифрами, які свідчать, на його думку, про перемогу. Згадав детінізацію економіки, доступне кредитування («5-7-9%»), ліквідацію монополії «Укрспирту» і приватизацію першого спиртового заводу. Мінімальну зарплату вкотре пообіцяв підвищити: з січня 2021 року — до 6000 грн, з липня — до 7500 грн.

Запуск в Україні ринку землі Зеленський назвав «історичним рішенням». І нагадав нещодавню новину про те, що місцеве самоврядування отримає понад 2 млн гектарів землі.

Уряд провів аудит держави і протягом двох тижнів, як обіцяє Зеленський, представить його результати. «Ясно, що треба зменшити частку держави в економіці, розвивати державно-приватне партнерство», — наголосив він.

Протидія корупції

Тут Зеленський переклав відповідальність на відповідні антикорупційні органи, наголосивши, що «у нас нульова толерантність до корупції». Президент зазначив: «Створені всі умови. Повернули кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. Повна оперативна незалежність НАБУ І САП. Перезавантажили НАЗК. Відновили антикорупційний суд. Телефонного права немає».

Далі президент звернувся до перелічених органів: «Ваша робота незадовільна». І пожалівся, що якраз прямим телефонним дзвінком він нездатен виправити їхню  роботу. «Прошу депутатів зосередитися на антикорупційній стратегії», — сказав Володимир Зеленський.

Міжнародна політика

Міжнародна коаліція продовжує підтримку України, і Зеленський цим пишається. «Ми зберегли двопалатну підтримку у США. Україна та Британія стали стратегічними партнерами». Згадав президент і підтримку Туреччини й Канади. «Цьогорічний саміт «Україна-ЄС» та спільна заява підкреслили партнерство україни та Європи», — наголосив він.

Зеленський вважає, що досягнуто прогресу у виконанні угоди про асоціацію з ЄС: передумови промислового безвізу, поглиблення інтеграції європейських ринків з українськими. І — щодо ключового питання українців: «Безвізу нічого не загрожує!», — запевнив президент.

З Польшею та Литвою український уряд заснував Люблінський трикутник як платформу взаємодії.

Перемогою Зеленський вважає те, що на міжнародному рівні зникала фраза «Світ втомився від України».

Голова держави анонсував створення у Києві штаб-квартири міжнародного корпусу з протидії дезінформації та пропаганді. «Декого з присутніх в залі запрошую доєднатися до участі в статусі знаних експертів у створенні фейків та дезінформації», — знову не втримався від натяків на опонентів гарант української Конституції.

Медична галузь

Тут президент описав другий етап медичної реформи. На початку року, як він каже, українці уникли біди — могли звільнити 50 тис. медиків. Під загрозою опинилися більшість дитячих лікарень, психіатрична та туберкульозна служби.

«Реформа має переваги і слабкі місця. Наше завдання — зберегти позитивні моменти. Має бути модель страхової медицини», — наголосив Зеленський.

Президент похвалився підвищенням зарплати медикам. На 2021 рік він пообіцяв такі підвищення: «мінімалка» лікаря — 20-25 тис. грн, медсестри — 15 тис. грн, молодшого медперсоналу — 10-12 тис. грн.

Обіцянки прозвучали і щодо освітян — від профтехосвіти до ВНЗ.

«Велике будівництво»

«Ми зшиваємо Україну дорогами та мостами. Цього року це 4000 км доріг державного значення, 2000 — місцевого, 100 шкіл, 100 садочків», — розповів президент. До кінця року він обіцяє виконати весь цей план. А також анонсував реставрацію українських замків, театрів, музеїв, об’єктів культурної та архітектурної спадщини. І як бонус — повноцінне покриття швидким інтернетом.