Покоління «зумерів» виявилося найактивнішим у операціях з криптовалютами в Україні — дослідження

Попри, те що криптовалюти функціонують у світі більше десяти років, в Україні вони все ще офіційно не визнані. Хоча спроби легалізувати «крипту» український парламент все ж робив. 

У вересні 2021 року Верховна Рада ухвалила закон «Про віртуальні активи», який мав легалізувати цифрову валюту в країні. Після цього вона мала б юридичний статус, правила функціонування та обігу, а цей ринок регулював би новий орган.

Однак цього не сталося. У жовтні закон ветував президент Володимир Зеленський і відправив у парламент на доопрацювання.

Можна сказати, шо зараз ринок криптовалют в Україні існує напівлегально. Тобто, коли де-факто криптовалюта є, але де-юре її немає — вона не заборонена, але й офіційно не дозволена.

Не зважаючи на таку невизначеність, згідно з даними дослідницької компанії Gradus українці все ж залишаються доволі криптоактивними. 

Нове дослідження показало, що кожен п'ятий (20,7%) громадянин нашої держави у віці від 18 до 24 років (покоління Z — Прим. ред.) примаймні раз у житті купував-продав криптовалюту або брав участь в ICO, первинному розміщенні монет. 

55,9% опитаних українців сказали, що знають поняття «криптовалюта», а 5,1% вже особисто проводили операції з криптомонетами та/або блокчейном.

За оцінкою світової консалтингової компанії TripleA, 12,73% українців володіють криптогрошима, при тому що середній рівень у світі у 2021 році становив 3,9%.

Євгенія Близнюк, засновниця і директорка Gradus Research, розповідає, що попри те, що найпопулярнішим методом збереження та примноження коштів серед українців залишається купівля звичайної валюти (32,6%), інвестування у криптомонети в Україні зустрічаються частіше, ніж, наприклад, інвестиції у цінні папери.

Найактивніше це робить нове покоління, яке з дитинства підключене до світового віртуального простору. Старші люди все ж надають перевагу дорогоцінним металам та нерухомості.

Які операції з криптовалютами найпопупулярніші в Україні 

Перше місце в українському світі цифрової валюти займає відкриття криптогаманця, він є у 77% тих, хто займається цією сферою діяльності.

Кожен другий криптоактивний українець купував/обмінював токени на біржі.

Основна мета криптогаманця — отримання доходу у криптовалюті, найрідкісніше застосування — для ігор (18,9%).

Розраховувалися цим типом грошей за реальні товари третина (32%) ті українці, які на «ти» з криптовалютами.

А майнінгом займалися 54% опитаних.

Цікаво, що мешканці невеликих міст у північних областях розраховуються криптовалютами частіше за інших.

Криптовалюта Україна

Опитування проводилося методом заповнення анкети у мобільному додатку. В ньому взяли участь1 тис. українці віком від 18-60 років, які проживають у містах з населенням більше 50 тис. жителів.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Згадуємо основні події криптовалютного ринку у 2021-му та розповідаємо про очікування від наступного року