Політико-дипломатичними засобами. Зеленський затвердив Стратегію деокупації Криму
Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський затвердив Стратегію деокупації та реінтеграції Криму. Пріоритетним методом звільнення півострова у документі визначили політико-дипломатичні засоби.

Документ, оприлюднений на сайті президента, складається з преамбули та 97 пунктів.

Згідно Стратегії, Україна наполягає на демілітаризації і денуклеаризації Кримського півострова і приділяє особливу увагу створенню міжнародної платформи, метою якої є повне звільнення Криму від Російської Федерації.

У документі зафіксовано, що Україна не визнає і не визнаватиме результатів так званих «референдумів і виборів», проведених на тимчасово окупованій території з порушенням законодавства України та міжнародного права. Так само Україна визнає недійсними будь-які правочини, вчинені фізичними і юридичними особами на тимчасово окупованій території з порушенням вимог законодавства України.

Автори Стратегії наголошують на пріоритетності політико-дипломатичних засобів із вирішення збройного конфлікту, розв’язаного Російською Федерацією, відновлення та розбудови миру. Водночас Україна залишає за собою право застосування всіх передбачених міжнародним правом і національним законодавством засобів захисту прав і свобод людини, національних інтересів, відновлення територіальної цілісності України.

Євросоюз констатує, що указ Путіна про вилучення земель у окупованому Криму є незаконним