У поліції пояснили, як допомагають ТЦК розшукувати ухилянтів

Нацполіція отримують звернення від центрів комплектування щодо тих, хто ухиляється від призову, і лише доставляють їх до військкоматів.

Про це в ефірі «Радіо Свобода» розповів начальник Департаменту превентивної діяльності НПУ підполковник Максим Ахрамєєв.

«Такий механізм врегульовано постановою Кабінету міністрів, де передбачено звернення. Таке звернення надсилається до підрозділів Нацполіції, далі поліцейські вносять інформацію до єдиного обліку інформаційної підсистеми Нацполіції і починають перевірку», — розповів він.

Зі слів Ахрамєєва, після встановлення цих осіб поліція виключно доставляє їх до найближчого ТЦК та СП з метою з’ясування всіх обставин та складання адміністративного протоколу уповноваженим офіцером ТЦК згідно зі статтею 210 КУпАП».

Він наголосив, що людей розшукують тільки після внесення даних до інформаційної системи. Вже у ТЦК складають постанову про адміністративне правопорушення та з’ясовують обставини.

Якщо людина зможе довести, що причина неприбуття за повісткою поважна, то справа закривається. В іншому випадку їй загрожує штраф.

«Складається протокол уповноваженим офіцером ТЦК та СП, де зазначається час та місце розгляду справи по суті. І коли особа прибуває, або одразу на місці, виноситься постанова. Якщо особа не з’явилася по повістці з поважних причин, то постановою закривається адміністративна справа. Якщо ж особа не має можливості довести, що вона не з’явилась із важливих причин, то складається постанова про накладення адміністративного штрафу», — пояснив Ахрамєєв.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Як звільнитись із ЗСУ за сімейними обставинами: підстави та процедура