Поліція викрила ще одного хакера, який створив фейкову «Дію»
УНІАН

Кіберполіція виявила ще одного 17-річного злочинця, який створив фейкову «Дію».

Про це у Facebook написав Ігор Клименко, Голова Національної поліції.

За його словами, юнак з Харкова не тільки підробив «Дію», а й створив найбільший Telegram-канал та бот для розповсюдження додатку. На них підписались понад 20 тис. осіб, зараз канал та бот заблоковані.

«Через чати можна було за 200 грн отримати доступ до фейкової «Дії», за 300 грн — оформити підроблений сертифікат про вакцинацію від COVID-19, а за 100 грн — фальшиве посвідчення водія», — зазначив Клименко.

 

Багаті талантами українці. Шкода, що свої здібності використовують в злочинних цілях. Минулого тижня ми обговорювали юного умільця, який створив фейкову «Дію». Як виявилося, він такий не один. Кіберполіція у Харкові викрила 17-річного хлопця, який не просто підробив «Дію», а й створив найбільший канал розповсюдження підробки. На його телеграм-бот і канал, які вже заблоковані, було підписано понад 20 тисяч осіб. Через чати можна було за 200 грн отримати доступ до фейкової Дії, а 300 грн – оформити підроблений сертифікат про вакцинацію від COVID-19, а за 100 грн – фальшиве посвідчення водія. Система працювала за концептуально новою схемою: дані користувачів зберігалися на сервері, що генерував імітуючу веб-сторінку додатку «Дія», і там можна було змінювати будь-яку інформацію про себе. Крім цього, веб-платформа відображала підробний QR-код, який після сканування навіть демонстрував сторінку його успішної валідації. Визнаю, це чудова робота юного хакера. І навіть наша публікація виглядає як своєрідна реклама його навичок. Але принцип невідворотності покарання має працювати: він порушив закон, спекулюючи на складній ситуації в державі, тож має понести відповідне покарання. Офіс Президента України Кабінет Міністрів України Міністерство цифрової трансформації України МВС України Національна поліція України Міністерство охорони здоров'я України

Posted by Ігор Клименко on Wednesday, November 3, 2021

За даними поліції, підробний QR-код з «Дії» сканувався як справжній і демонстрував сторінку його успішної валідації.

Клименко додав, що за підробку додатку з документами й спекуляції на складній ситуації в державі хлопець понесе відповідне покарання.

Раніше Chas News повідомляв, що кіберполіція вже викрила одного хакера, який створив фальшивий додаток «Дія». Тоді 21-річного розробника затримали правоохоронці із Запорізької області.

Допоможуть згенерувати COVID-сертифікат. У Києві відкрили пункти підтримки «Дії»