Поліція вручила підозри керівництву «Укрексімбанку». Суть скандалу з журналістами — стисло
Іванна Зубович

У четвер, 7 жовтня, поліцейські вручили повідомлення про підозру двом представникам «Укрексімбанку» у перешкоджанні професійній діяльності журналістів. Це є результатом провадження, яке відкрили після конфлікту журналістів «Схем» з головою банку Євгеном Мецгером.

Про це повідомили в поліції Києва.

Сhas News стисло переказує послідовність подій.

У вівторок, 5 жовтня, журналіст і оператор «Схем» записували інтерв'ю з Євгеном Мецгером у центральному офісі «Укрексімбанку» у Києві. Вони хотіли отримати позицію голови установи, щоби подати її в запланованому ефірі.

В певний момент питання не сподобались Мецгеру. Він зупинив інтерв’ю та дав вказівку помічникам вилучити карти пам’яті й видалити запис.

Журналісти заявили, що до них застосували силу і завадили їхній професійній діяльності.

У банку спочатку оприлюднили заяву про те, що представники ЗМІ намагалися дізнатися банківську таємницю і висловили безпідставні припущення щодо порушень у банку. Також там заявили, що журналісти без перешкод залишили приміщення, забравши усю техніку.

Того ж дня IT-фахівці відновили для журналістів видалений відеозапис. На ньому видно, як Мецгер дає вказівки «забрати касети» та «вичистити все це гівно».

Після цього Наглядова рада банку заявила, що беззаперечно підтримує незалежність ЗМІ і розпочала перевірку обставин інциденту.

Євген Мецгер написав заяву про складання повноважень голови правління на час проведення необхідних слідчих дій.

«Моя надмірно емоційна реакція та нестримана поведінка стосовно журналістів не мають виправдання. Повністю усвідомлюю свою відповідальність», — заявив Мецгер і приніс вибачення представникам ЗМІ.

Що загрожує голові та іншим працівникам банку?

Представникам «Укрексімбанку» загрожує або штраф від 229,4 тис. грн до 537,5 тис. грн, або обмеження волі на строк до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

«Все, про що ви говорите, — правда, просто вона інша». Євген Мецгер про важливість розуміння контексту