Поліція заарештувала 150 нелегальних торгівців після закриття найбільшого ринку даркнета
Getty Images

Поліція в США та Європі заарештувала 150 підозрюваних, причетних до купівлі та продажу незаконних товарів у DarkMarket. Розслідування тривало 10 місяців під керівництвом німецьких правоохоронців.

Міжнародна спецоперація Dark HunTor проводилась за участі дев’яти країн, повідомляє Europol.

Серед заарештованих — 65 осіб у США, 47 у Німеччині, 24 у Великій Британії, четверо в Італії, четверо в Нідерландах, троє у Франції, двоє у Швейцарії та один у Болгарії. Майже всі були великими продавцями на DarkMarket.

«У операції Dark HunTor була лише одна чітка мета — вистежити продавців, покупців і постачальників наркотиків, які ховалися весь цей час у даркнеті, і переконатися, що вони не знайшли нову платформу для продажу», — зазначила Ліза Монако, заступник генерального прокурора США.

У ході спецоперації вилучили понад понад $31 млн у вигляді готівки та криптовалюти, 234 кілограми наркотиків, включаючи 32,5 кілограми екстазі та 152 кілограми амфетаміну. Також знайшли 45 одиниць вогнепальної зброї.

В рамках операції італійська влада також закрила ще два ринки даркнета — DeepSea і Berlusconi. Поліція заарештувала чотирьох адміністраторів і вилучила $4,17 млн у криптовалюті.

DarkMarket був найбільшим чорним онлайн-ринком у світі. За даними Europol, до свого закриття він налічував близько 500 тис. користувачів та обробив понад 320 тис. транзакцій. У січні 2021 року німецькі правоохоронці затримали оператора порталу та вилучили 20 серверів, де були дані про покупців та транзакції.

В ОАЕ шахраї пограбували банк на $35 млн завдяки діпфейку голосу його директора