Польща готова передати Україні винищувачі F-16 у координації з НАТО

Польща може надати Україні винищувачі F-16 погодженні з країнами НАТО.

Про це заявив прем’єр-міністр країни Матеуш Моравецький.

«Як це було кілька місяців тому в контексті МіГів, так само і будь-яка інша повітряна сила буде реалізовуватися і, можливо, передаватися у погодженні із країнами НАТО. Тут ми діятимемо у повній координації», — сказав він.

Моравецький наголосив, що усі дії, спрямовані на посилення військового потенціалу України, координуються з НАТО. За його словами, часто рішення ухвалюють завдяки тиску Польщі та домовленості зі США.

Заяву польського прем’єра прокоментував глава Офісу президента Андрій Єрмак. Він зазначив, що це позитивний сигнал щодо поставок сучасних винищувачів.

«Робота над отриманням винищувачів F-16 продовжується. Маємо позитивні сигнали від Польщі, яка готова передати нам їх у координації з НАТО», — йдеться в повідомленні.

Що відомо про винищувач F-16

F-16 — належить до легких багатоцільових винищувачів, який було створено у США ще 1948 року.

«Бойовий сокіл» є універсальним винищувачем, який може виконувати у повітрі низку завдань — від повітряних боїв до високоточного бомбардування.

 F-16 має внутрішню гармату М61 Вулкан, а також 11 місць для встновлення зброї та іншого обладнання.

Раніше речник Повітряних сил Юрій Ігнат заявив, що Україна сподівається отримати від партнерів 24 сучасні винищувачі у першому пакеті такої допомоги. Пріоритетом для Києва є американські винищувачі F-16, але розглядають і інші варіанти.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«Незабаром в небі України». В РНБО натякнули на передачу винищувачів F-16 (відео)