Польща може тимчасово закрити кордон для торгівлі з Україною — Туск (оновлено)

Польща веде переговори з Україною про тимчасове закриття кордону і припинення торгівлі товарами. Про це заявив на пресконфереції польський прем'єр Дональд Туск, пише Onet

Він заявив, що готовий приймати «жорстві рішення», але обов'язково після консультацій з Україною, щоби «не створювати додаткової напруги».

«Ми також говоримо з Україною про тимчасове закриття кордонів і припинення торгівлі товарами. Таке рішення буде лише тимчасовим і болючим для обох сторін. Польща має профіцит торговельного балансу. Ми продаємо набагато більше», — заявив Туск.

Він повідомив, що 29 лютого проведе переговори з представниками різних протестуючих груп фермерів. Туск додав, що готовий «до серйозної розмови» щодо обмежень на імпорт агропродукції, та назвав неприпустимими пропозиції Єврокомісії та України з цього питання.

Оновлено 

Заступник міністра економіки Тарас Качка повідомив, що сьогодні пройшли переговори з міністрами розвитку і технології Польщі Кшиштофем Гетманем і сільського господарства Польщі Чеславем Шєкєрським. Він розповів, що за усі чотири години перемовин можливість закриття кордону не згадувалась.

«Як досить чітко сказав премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск — це було би дуже болісним рішенням для наших економік. Припинити навіть на день торгівлю, яка в річних параметрах становить 11,7 млрд доларів (а за польською статистикою навіть більше) — це надто болісно. Не кажучи вже про транзит, який є життєво важливим для України», — повідомив він.

За його словами, учасники переговорів змогли знайти спільну мову і працюють над конструктивним рішенням як розблокувати кордон і врахувати інтереси фермерів Польщі і України.

«Це не просто, але можливо», — наголосив він.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Польські перевізники хочуть 1 березня поновити стайк на кордоні з Україною