Польща опублікувала запис розмови мінського диспетчера та пілота літака Ryanair: третя особа давала вказівки (відео)
Getty Images

Польща опублікувала розмову диспетчера та пілота літака Ryanair, який прямував до Вільнюса, під час екстреної посадки в аеропорту Мінська.

За даними польських спецслужб, білоруський офіцер підказував диспетчеру, що говорити пілоту.

Відео з доказами опублікував Станіслав Жарин, речник міністра-координатора спецслужб Польщі.

 

Przedstawiam prezentację dotyczącą głównych ustaleń śledztwa w sprawie operacji białoruskich służb specjalnych przeciwko Ramanowi Pratasiewiczowi. 23 maja samolot linii Ryanair został zmuszony do lądowania na lotnisku w Mińsku. W tym celu służby specjalne Białorusi wytworzyły fałszywą informację o rzekomym zagrożeniu bombowym, sterroryzowały załogę samolotu i pozbawiły wolności i swobody pasażerów, w tym ob. Polski.

Posted by Rzecznik Ministra Koordynatora Służb Specjalnych on Friday, December 10, 2021

За даними польських спецслужб, через 30 хвилин після того, як в аеропорту Мінську почав працювати диспетчер Олег Галегов, до кімнати диспетчерів увійшов офіцер білоруських спецслужб.

Він повідомив Галегову та другому диспетчеру про те, що на борту літака є бомба, тож він має приземлитися в аеропорту Мінська.

Зазначається, що для зв'язку з літаком Ryanair використали окрему частоту, щоб розмова не була чутна екіпажам інших літаків.

Диспетчер повідомив пілоту, що, за інформацією спецслужб, на борту може бути бомба, і рекомендував літаку здійснити посадку в Мінську.

На аудіо чути третій голос (у Польщі кажуть, що це білоруський офіцер), який підказує диспетчеру, що відповідати на питання пілота.

Зокрема диспетчер передає, що код небезпеки «червоний».

Польська сторона зазначила, що літак Ryanair переспрямували в бік Мінська, хоча до входу в повітряний простір Литви залишалося дві хвилини.

Вірні завітам Орвелла. Як кати «ламають» жертву та добиваються від неї щирого визнання своєї неправоти