Польща вакцинуватиме заробітчан з України просто на кордоні
Getty Images

Українці, які їдуть до Польщі на заробітки, будуть в обов'язковому порядку проходити вакцинацію від COVID-19 на українсько-польському кордоні.

Про це пише Wirtualna Polska.

За словами Станіслава Мазура, професора та керівника медичного центру у Ряшеві, українці отримуватимуть вакцину Johnson&Johnson. Її обрали тому, що для щеплення нею необхідно вводити лише одну дозу, тоді як для щеплення іншими вакцинами обов’язковим є введення другої дози. 

«Ми отримали багато сигналів від роботодавців про те, що вони хочуть таких щеплень. Компанії, які наймають іноземців на будівництво, на сезонні роботи, побоюються спалаху коронавірусу, який згодом заблокує роботу. Ми чекаємо замовлених доз і відразу після цього розпочнемо щеплення», — сказав Мазур.

Дата початку вакцинації поки невідома.

У повідомлення польського МОЗ вказано, що вакцинацію у Польщі може зробити кожен іноземець, навіть без посвідки на проживання. 

Американська компанія Johnson&Johnson випускає однодозову вакцину від коронавірусу під брендом Janssen. Її загальна ефективність становить 67%. Разом з тим нещодавно Норвегія виключила цю вакцину з державної програми вакцинації через рідкісні випадки тромбозів, які були виявлені у щеплених людей. Охочі нею щепитися можуть це зробити в добровільному порядку.

Шмигаль заявив, що в Україну прибуде ще майже пів мільйона доз вакцини Pfizer (оновлено)