Польща заблокувала пакет рішень ЄС, серед яких €18 млрд для України, — ЗМІ

Ввечері 14 грудня Польща відмовилася підтримати пакетну угоду, яка, зокрема, передбачала виділення 18 млрд євро допомоги Євросоюзу для України у 2023 році.

Про це пише Politico з посиланням на чотирьох дипломатів ЄС.

Пакетна угода складалася з чотирьох документів — крім виділення допомоги України, план витрат Угорщини в межах фонду відновлення ЄС після пандемії, рішення про заморожування 6,3 млрд євро для Будапешта і податкова реформа, яка передбачає встановлення мінімальної ставки корпоративного податку.

Польща виступила проти останнього пункту. Проте за умовами пакета, якщо на один із чотирьох документів буде накладено вето, то всі чотири питання не пройдуть.

«Є велике розчарування в тому, що Польща ставить під загрозу допомогу Україні, блокуючи мінімальний податок», — сказав один із дипломатів ЄС, описавши цей крок як «ще одну ситуацію із захопленням заручників».

За даними джерел видання, прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала, чия країна зараз головує у Раді ЄС, понад 11 годин безрезультатно переконував свого польського колегу Матеуша Моравецького піти на поступки.

Тепер очікується, що Моравецький винесе це питання на зустріч лідерів ЄС у четвер у Брюсселі, хоча формально це питання не внесено до порядку денного.

За словами дипломатів, крайній термін ухвалення пакетної угоди продовжено до четверга, але точних термінів не називають.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Європарламент підтримав надання Україні €18 млрд допомоги у 2023 році