Польська прокуратура перевіряє 75 компаній через можливе шахрайство з українським зерном
Pexels

Польська прокуратура перевіряє понад 70 компаній, які підозрюються у шахрайстві з українським зерном.

Про це повідомляє Rzeczpospolita.

У прокуратурі Жешува повідомили, що кримінальне провадження у справі про шахрайство з українським зерном у Польщі охоплює 75 компаній. Підозри висунули вже 17 особам.

«Під слідством перебувають компанії, зареєстровані в Польщі. Серед них немає українських компаній. Підозрювані у розслідуванні — переважно громадяни Польщі, але є також громадяни України та громадянин Естонії», — розповіла речниця прокуратури Дорота Соколовська-Мах.

За даними слідства, компанії завезли до Польщі тисячі тонн зерна, приховуючи його походження та призначення. Технічне зерно можна використовувати для виробництва етанолу або як біокомпонент для біопалива, проте одразу після ввезення його продавали для виробництва борошна.

Відомо, що серед постраждалих, які купили таке зерно, були відомі польські виробники борошна.

Rzeczpospolita також додає, що скасування Євросоюзом у 2022 році мита на імпорт сільськогосподарської продукції з України призвело до неконтрольованого імпорту дешевого зерна та ріпаку до Польщі. Товар купували посередники прямо на кордоні та продавали в Польщі як польський.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Варшава планує з'ясувати, як польські деталі опинилися у шахедах рф