Польські перевізники погодилися припинити блокувати кордон з Україною (оновлено)

Польські перевізники досягли згоди з урядом щодо деяких вимог і призупинять свій протест та розблокують кордон 17 січня о 13:00.

Про це заявив Томаш Борковський з Комітету захисту перевізників і роботодавців транспорту, пише Reuters.

«Це не кінець, але протест буде призупинено… Ми домовилися про певні умови, ми дамо уряду час попрацювати, оскільки це новий уряд», — сказав він.

Мінінфраструктури Польщі організувало пресконференцію 16 січня на 13:00 за київським часом, де підпишуть угоду з перевізниками.

Оновлено 

Міністра інфраструктури Даріуш Клімчак повідомив, що перевізники призупинили блокаду до 1 березня на трьох пунктах пропуску. Сама ж угода складається з семи пунктів. 

Перший пункт перший пункт стосується моніторингу виконання домовленостей, досягнутих польською та українською сторонами. Він містить п'ять дуже важливих пунктів, які, серед іншого, стосуються повного виключення автомобільного прикордонного переходу «Мальховіце — Нижанковичі» з пілотної схеми електронної черги. Це також стосується моніторингу декларацій української сторони щодо тривалості перебування великовагових транспортних засобів, які зареєстровані за межами України, і на сьогоднішній день ця тривалість перебування становить 20 днів.

«Ми будемо відслідковувати декларації української сторони про те, що цей час буде збільшено і становитиме 60 днів», — зазначив міністр.

Водночас протестувальників Рафал Меклер пообіцяв повернутися до кордону, якщо рішення не буде знайдено.

«Ми залишаємо на кордоні всю інфраструктуру, контейнери, причепи. Якщо вимоги не будуть виконані, ми повернемося на кордон», — написав він у соцмережі Х.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Фінляндія продовжила на місяць закриття кордону з росією