Помер британський письменник Джон ле Карре, автор понад 20 шпигунських романів
Getty Images

Британський письменник Джон ле Карре (справжнє ім'я — Девід Корнвел) помер у віці 89 років.

Про це повідомляє літературна агенція Curtis Brown, а також Reuters, BBC та The Guardian.

Ле Карре помер в ніч на неділю в госпіталі в Корнуеллі, на південному заході Великобританії, повідомила його сім'я, передає Радіо свобода.

Причиною смерті називається нетривала хвороба, не пов'язана з COVID-19. Сім'я письменника уточнила, що він хворів на пневмонію.

Джон ле Карре — автор понад двох десятків шпигунських романів, перекладених на 36 мов світу.

Корнвел народився в 1931 році в місті Пул в графстві Дорсет. Він навчався в Бернському університеті і в Оксфорді, а в кінці 1950-х років співпрацював з британськими розвідками МІ-5 і МІ-6.

Вже в університеті письменник почав співпрацювати з британською контррозвідкою Мі-5, викладав мови в найпрестижнішій британській школі — Ітоні, а потім перейшов на штатну роботу в контррозвідку. У 1959 році він перейшов на роботу в зовнішню розвідку — Мі-6, працював під дипломатичним прикриттям в Західній Німеччині. Почав писати романи про роботу розвідки за часів холодної війни, після того як до них прийшов успіх, покинув державну службу.

Свій перший роман «Дзвінок мерця» ле Карре опублікував в 1961 році. Серед найвідоміших його творів — «Шпигун, що прийшов з холоду» (1963), «Шпигун, вийди геть» (1974), «Маленька барабанщица» (1983), «Той самий зрадник, як ми» (2010). Остання книга ле Карре «Польовий агент» вийшла в жовтні 2019 року. За романами ле Карре знято безліч фільмів і серіалів.

Актори «Володаря кілець» оголосили збір коштів на купівлю будинку автора трилогії