Помер грузинський актор Вахтанг Кікабідзе

У неділю, 15 січня помер Вахтанг Кікабідзе, грузинський актор, сценарист та режисер.

Про це пише грузинський телеканал «Мтаварі».

Вахтанг Кікабідзе (Буба Кікабідзе) народився 19 липня 1938 року у Тбілісі. Батько актора зник безвісти 1942 року під Керчю. Мама Манана Багратіоні була співачкою.

Серед фільмів, у яких знімався Кікабідзе «Не горюй!», «Чарівний ліхтар», «Міміно», «Будь здоровий, дорогий!». В останньому він виступив також у ролі режисера. 

Кікабідзе відомий і як співак. Серед його знаменитих пісень — «Мои года — моё богатство».

Вахтанг Кікабідзе був заслуженим артистом Грузинської РСР, народним артистом Грузинської РСР, заслуженим артистом України та нагороджений кількома орденами, у тому числі — у 2021 році отримав орден князя Ярослава Мудрого V ступеня.

Вахтанг Кікабідзе отримує нагороду від Володимира Зеленського

У 2015 році він дав двогодинний концерт у Києві, присвятивши його пам'яті Небесної сотні.

З 2020 року був депутатом грузинського парламенту VII скликання від партії експрезидента Грузії Міхаіла Саакашвілі «Єдиний національний рух».

Того ж року Кікабідзе привітав Україну з Днем незалежності: «Мої українські брати і сестри! Вітаю з цим прекрасним святом — Днем незалежності України! Живіть у мирі, з квітами, піснями, нехай у вашій країні панує добро! І якщо можна, я хочу сказати одну фразу українською: Хай живе вільна Україна!»

Кікабідзе перестав виступати в росії у 2008 році, після того як рф вторглася на територію Грузії.

Також він палко підтримував Україну в її боротьбі з російською агресією.

У 2014 році, говорячи про ситуацію в Україні, актор назвав путіна «політиком чорної сили» і «загарбником», додавши, що якби був молодим, то теж пішов би в АТО «захищати честь своєї країни».

«Цій людині (путіну — Прим. Ред.) я можу сказати, що він політик чорної сили. І доки він зі своїми амбіціями житиме, він увесь час загрожуватиме якимось країнам, системам. Він — загарбник! Його заклинило на одному: він думає, що вічно командуватиме своєю країною... А люди не вічні, і все в житті кінчається. Я — не пропагандист, но, чесно вам скажу: як би я був українцем, я ніколи б не зміг вибачити Путина. І навіть його правнукам буде соромно називати його прізвище», — говорив в одному з інтерв'ю Кікабідзе.

У серпні 2022 року Кікабідзе витратив кошти, зібрані зі свого ювілейного концерту, на допомогу ЗСУ.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Помер попередній Папа Римський Бенедикт XVI