Помер перший та останній президент СРСР Михайло Горбачов

Ввечері 30 серпня помер перший та єдиний президент СРСР Михайло Горбачов. Центральна клінічна лікарня у Москві повідомила, що причиною смерті стала «тяжка і тривала хвороба».

За даними телеграм-каналу Mash, у Горбачова були проблеми із нирками і напередодні він приїхав до лікарні на гемодіаліз.

Смерть останнього правителя СРСР прокоментувало багато іноземних лідерів. Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн назвала Горбачова «лідером, якому довіряли і якого поважали».

«Він відіграв вирішальну роль у завершення холодної війни і падінні залізної завіси. Це відкрило вікно у вільну Європу», — написала вона у Twitter.

Британський прем'єр Борис Джонсон у свою чергу заявив, що завжди захоплювався мужністю і чесністю, які продемонстрував Горбачов, довівши холодну війну до мирного завершення.

«У часи путінської агресії в Україні його невпинне прагнення до відкриття радянського суспільства залишається прикладом для всіх нас», — додав він.

Михайло Горбачов — генсек та президент

Михайло Горбачов очолив СРСРв 1985 році, коли став генеральним секретарем КПРС. В 1990 році З'їзд народних депутатів Радянського союзу обрав його президентом СРСР. Він був єдиною людиною, що займала цю посаду.

Після приходу до влади Горбачов розпочав «Перебудову». Серія реформ мала реанімувати економіку СРСР, а потім і призвести до його помірної децентралізації. Однак у результаті Радянський союз занурився у все більшу кризу.

У серпня 1991 року частина консервативної радянської верхівки спробувала провести переворот з метою скасувати усі реформи. У результаті путч провалився та призвів до розпаду СРСР.

24 серпня незалежність проголосила Україна, наступного дня — Білорусь. 8 грудня лідери України, Білорусу та росії Леонід Кравчук, Станіслав Шушкевич та Борис Єльцин підписали Біловезьку угоду, в якій констатували, що «Союз РСР як суб’єкт міжнародного права та геополітичної реальності припиняє своє існування». 25 грудня Михайло Горбачов, який втратив будь-які важелі впливу на ситуацію, склав з себе повноваження президента СРСР. Радянський Союз остаточно пішов в історію.

Після цього Горбачов пішов з активної політики. В 1996 році він спробував балотуватится у президенти рф, але нарбрав лише 0,51% голосів.

В останні роки його стан здоров'я сильно погіршився і він періодично потрапляв до лікарні. Однак це не заважало Горбачову час від час виступати із заявами на підтримку путіна.

На момент смерті Горбачову був 91 рік.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Той, що ходив поміж краплями. Як Леонід Кравчук подолав шлях від комуніста до справжнього патріота