Помер український вчений, політик та громадський діяч Ігор Юхновський

У віці 98 років помер Ігор Юхновський, перший віцепрем’єр-міністр України у 1992–1993 роках, фізик-теоретик, громадський, політичний діяч та Герой України.

Про це повідомив міський голова Львова Андрій Садовий.

«Помер Ігор Рафаїлович Юхновський. Світла, добра, мудра людина. Творець України та обличчя незалежності», — написав він.

Причину смерті не уточнюють. Коли відбудеться прощання та похорон повідомлять згодом.

Юхновський заснував Львівську наукову школу статистичної фізики, відділ статистичної теорії конденсованих станів Інституту теоретичної фізики АН УРСР, на основі якого створили Інститут фізики конденсованих систем НАН України. Він був автором близько 500 наукових статей, 7 монографій та підручників.

Зазначають, саме Юхновському належить ідея референдуму 1 грудня 1991 року про Незалежність України.

У 1991 році Юхновський був кандидатом у президенти України, але 1,74% голосів виборців. Із жовтня 1992 до 1993 року він обіймав посаду першого віцепрем’єра-міністра України.

Юхновський був народним депутатом України І–IV скликань Верховної Ради, у парламенті очолював опозицію як голова Народної Ради. За президентства Ющенка він керував Українським інститутом національної пам'яті, якого був співзасновником.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустить.

Пророчі вірші Тараса Шевченка: що передбачив Кобзар про боротьбу і перемогу українців