Помер відомий український художник та директор Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд
УНІАН

Помер відомий український художник, директор Одеського художнього музею та депутат Одеської обласної ради Олександр Ройтбурд.

Про це написав Олег Сенцов.

 

Олександр Ройтбурд. R.I.P.

Posted by Oleg Sentsov on Saturday, August 7, 2021

Також цю інформацію у коментарі «Бабелю» підтвердили в самому музеї. 

Офіційна причина смерті смерті поки що невідома, однак народний депутат Микола Княжицький написав у Facebook, що художник помер через онкологічне захворювання. 

 

Помер Олександр Ройтбурд. Онкологія . Світла пам'ять. Великий художник, чоловік, який вмів рости , любив мистецтво і Україну. Співчуття близьким.

Posted by Mykola Kniazhytsky on Saturday, August 7, 2021

Раніше у коментарі журналістам Ройтбурд зізнавався у погіршенні самопочуття. Однією з причин свого стану він назвав війну з місцевою владою.

Олександр Ройтбурд відомий український художник, представник південноукраїнської художньої, а також школи постмодернізму. Він був учаником та керівником багатьох культурних заходів в Одесі, а у 2002 році став директором Галереї Гельмана в Києві.

У 2014 Ройтбурд брав участь у одеському Євромайдані.

Наприкінці 2017 року художник виграв конкурс на посаду директора Одеського художнього музею. Одеська облдержадміністрація уклала з ним контракт на п'ять років. Хоча це рішення не підтримали депутати Одеської облради. 

Після призначення Ройтбурда звинуватили в тому, що він нібито порнограф, малює картини фекаліями і ненавидить Одесу.

У вересні 2019 року Одеська облрада безпідставно звільнила його, що визнали Приморський райсуд та Міністерство культури.

18 грудня 2020 року облрада все-таки поновила Ройтбурда на посади директора музею.

У віці 80 років помер відомий український політик Євген Марчук