Поминальні дні в Україні у 2024 році: коли відвідувати кладовище

На наступний тиждень після Великодня люди за традицією згадують покійних рідних. Зазвичай у народі ці дні називають Проводами, Гробками або Червоною Гіркою. Офіційна назва — Радониця або Батьківський день. У ці дні люди відвідують кладовища, де поховані рідні.

Коли поминальні дні в Україні 2024

В народному календарі Червона Гірка, або Фоміна неділя, припадає на неділю, 12 травня. Проводи відзначають у понеділок — 13 травня.

Радониця завжди припадає на дев'ятий день після Великодня. Так 2024 року вона відбудеться у вівторок, 14 травня.

У різних регіонах нашої країни, згідно звичаїв, дати поминальних днів відрізняються. Так, поминальні дні у більшості регіонів заплановані з 12 по 15 травня.

Біля кладовищ чергуватиме поліція

В Україні у поминальні дні біля кладовищ будуть чергувати поліцейські. Правоохоронці можуть перевіряти людей, в ефірі телемарафону розповіла заступниця начальника Департаменту комунікацій Нацполіції Юлія Гірдвіліс.

«Відповідно у ці дні буде посилений варіант несення служби поблизу кладовищ. Правоохоронці у складі понад 12 тисяч забезпечуватимуть правопорядок. За інформацією Головних управлінь Нацполіції, в регіонах такі поминальні заходи пройдуть на понад 9 000 кладовищ. Окремо хочемо наголосити, що відвідувати у ці дні кладовища або ні — це вибір кожного. Але ми повинні розуміти, що це є відкрита місцевість. Це підвищений ризик. І укриттів, на жаль, поряд там немає», — наголосила вона.

У разі виявлення підозрілих осіб чи звернення громадян, які вказують на таких осіб, правоохоронці будуть негайно реагувати.

Також представниця поліції закликала українців бути обережними на кладовищах та обмежити час перебування там. Вона нагадала, що є регіони в яких діє вибіркова заборона на відвідування кладовищ, зокрема у Житомирській, Донецькій, Херсонській та Харківській області. На інших кладовищах, наприклад на Чернігівщині, визначили кількість тих місць, куди люди можуть прийти і де може бути безпечно.

«Це пов'язано з мінною небезпекою та ще не всі роботи із розмінувань на деокупованих територіях завершені. Окрім того, звертаємося до громадян, які проживають у прифронтових регіонах. Щоб вони уникали в ці дні відвідування кладовищ, що безпосередньо пов'язано з безпекою. Закликаємо також не ігнорувати сигналів повітряної тривоги, однозначно прямувати з місць скупчення людей», — додала Гірдвіліс.

У Києві у поминальні дні для забезпечувати порядок і безпеку будуть залучені загалом близько 1400 співробітників поліції, муніципальної охорони та Нацгвардії.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Дозвіл на перебування у прикордонній смузі: кому він потрібен та як отримати