Помірний клімат і своя атмосфера: виявлена нова екзопланета поруч з карликовою зіркою

Міжнародна група вчених, включаючи експертів з Лабораторії реактивного руху (JPL) NASA і Університету Нью-Мексико, відкрила нову екзопланету. Її назвали TOI-1231 b і вона має помірний клімат. 

Про це повідомляє Phys.org.

Зазначається, що вона має 24-денний орбітальний період і обертається навколо карликової зірки М3 NLTT 24399. 

Вченим вдалося виявити її за допомогою фотометричних даних з транзитного супутника для спостереження TESS, а також спектрографа Planet Finder.

Позасонцева планета TOI-1231b з температурою близько 60°C є однією з найхолодніших і малих екзопланет, доступних для атмосферних досліджень.

Результати минулих досліджень показали, що планети з такою температурою можуть мати хмари в атмосфері, що створить труднощі для визначення типів газів, які їх оточують. 

«Незважаючи на те, що TOI 1231b у 8 разів ближче до своєї зірки, ніж Земля до Сонця, її температура аналогічна земній, завдяки холоднішій і менш яскравій батьківській зірці. Однак сама планета насправді більша за Землю і трохи менше Нептуна — ми могли б назвати її суб-Нептуном», — додає Дженніфер Берт, провідний автор статті.

За словами вчених, відкриття пропонує захопливу можливість для досліджень завдяки щільній атмосфері планети.

Також вони планують з'ясувати, чи випаровується газ з атмосфери планети шляхом пошуку таких атомів, як водень і гелій, що оточують планету.

NASA запустить на Венеру космічні апарати для дослідження ознак життя